Egymilliárd rúpiás per Bollywoodban

2013.04.04. 09:31

Egymilliárd rúpiás (4,33 milliárd forintos) kártérítést követel Manodzs Kumar veterán indiai filmcsillag Bollywood jelenkori legnagyobb sztárjától, Sáhruh Khántól egy 2007-es film néhány bántónak ítélt jelenete miatt. Kumar szerint a 2007-es Om Shanti Om című romantikus komédia Japánban úgy került forgalmazásba, hogy nem vágták ki belőle azokat a jeleneteket, amelyekben az alkotók gúnyt űznek belőle.

A 75 éves színész Khántól és a filmet gyártó Eros International nevű cégtől is kártérítést követel. Az indiai sajtó szerint a keresetet már be is nyújtották egy mumbai (bombayi) bíróságon. Manodzs Kumar már a film bemutatásakor bírósághoz fordult a modorosságán viccelődő jelenetek miatt. 2008-ban az az ítélet született, hogy a szóban forgó részeket ki kell vágni a vígjátékból. Khán bocsánatot kért idős kollegájától, akinek viszont nem kerülte el a figyelmét, hogy az Om Shanti Om nemrégiben az eredeti verzióban került mozikba Japánban.

A veterán filmcsillag az 1960-as és 1970-es években hazafias filmekben játszott szerepeivel tett szert óriási hírnévre Indiában. 1992-ben megkapta az egyik legmagasabb állami kitüntetést, életművéért filmes szervezetek is elismerték. A Japánban történt fiaskóval kapcsolatban a filmet rendező Farah Khán azt mondta, a forgalmazók véletlenül a régebbi változatot küldték a távol-keleti országba. "Amúgy is ideje túllépni ezen, és ideje örülni, hogy a film jól teljesít Japánban" - fűzte hozzá.