Viccet csinál az Izomagyak egy magyar halálából

2013.04.08. 09:50

Michael Bay legújabb filmje, az Izomagyak körül egyre nagyobb a botrány. A film egy tizennyolc évvel ezelőtti esetet dolgoz fel, amikor három testépítő elrabolt és megölt egy magyar vállalkozót, Frank Grigát és a barátnőjét Miamiban. Az egyik főszerepet a Tedből is ismert Mark Wahlberg, a másikat pedig a profi pankrátor, Dwayne "The Rock" Johnson alakítja. Játszik még a filmben Rebel Wilson, Ed Harris és Anthony Mackie is. Ahogy a szereposztásból is látszik, az Izomagyak nem dráma, hanem akció-vígjáték, sőt, a trailer szerint sokkal inkább vígjáték, mint akció. A testépítők ugyanis mindent elbaltáztak a rablás során, amit csak lehetett.

Az áldozat testvére, a Magyarországon élő Griga Zsuzsanna éppen ezt sérelmezi, hogy humorizálnak öccse halálával. A Borsnak elmondta, hogy az ­elő­ze­te­sek­ből elszörnyedve látta, hogy viccet csináltak a gyilkosságból. Szerinte ezzel ­azt sugallják, hogy nyugodtan meg lehetett ölni a férfit. A nő szerint nem Frank Griga halálából, hanem az ­éle­té­ből kellene filmet csinálni, mert egyszerű magyar fiatalként ment ki az Egyesült Államokba, ahol milliomos lett.

Nem ő az egyetlen érintett, akit felháborított a mozi: a Bors úgy tudja, hogy Marc Schiller üzletember, akit korábban szintén elraboltak a testépítők, úgy nyilatkozott, hogy nevetségesen elferdítik a sztorit. Griga Zsuzsanna a lapnak hozzátette, hogy először megnézi a kész filmet, és ha úgy érzi, hogy megsértették öccse emlékét, akkor kész pert indítani a filmstúdió ellen.

Az ügy nyomozója, a ma már nyugdíjas Felix Jimenez is hangsúlyozta a The Miami Herald-nak, hogy nem szabadna elfelejteni, hogy valódi emberekről szól a film, ártatlan áldozatokról. Az Izomagyakat április 26-án mutatják be az amerikai és augusztusban a magyar mozikban.