Rekordbevételt ért el az új-zélandi filmipar

2013.04.09. 11:30 Módosítva: 2013-04-09 12:09:47

Tíz százalékkal emelkedett tavaly az előző évihez képest az új-zélandi filmipar bevétele, amely így elérte a szigetországban rekordnak számító 3,29 milliárd ausztrál dollárt (638 milliárd forintot). Az elmúlt hét évben ez az első alkalom, hogy a filmes ágazat bevétele meghaladta a hárommilliárd ausztrál dollárt. A kiugró eredmény részben a különböző játékfilmes bevételeknek köszönhető: ez az összeg tavaly 50 százalékkal nőtt, és elérte az egymilliárd ausztrál dollárt.

2012-ben negyven játékfilm készült Új-Zélandon, öttel több mint előző évben. Ez azt jelzi, hogy a helyi filmipar jó ütemben növekszik, és világszínvonalú produkciókat állít elő - állapította meg az új-zélandi statisztikai hivatal szóvivője, Hamish Hill. A koprodukciók száma viszont tavaly csökkent. Az új-zélandi filmgyártás fő koprodukciós partnerei továbbra is Ausztrália és Észak-Amerika, az ázsiai partnerekkel való együttműködés ellenben kissé visszaesett. 2012-ben összesen 110 koprodukciós film készült, ami tízzel kevesebb a korábbi évhez viszonyítva.

A mozis bevételek megőrizték a 2011-es szintet, és 162 millió dollárral zárták a tavalyi évet. A mozilátogatók száma tízmillió volt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?