Rekordbevételt ért el az új-zélandi filmipar

2013.04.09. 11:30 Módosítva: 2013.04.09. 12:09

Tíz százalékkal emelkedett tavaly az előző évihez képest az új-zélandi filmipar bevétele, amely így elérte a szigetországban rekordnak számító 3,29 milliárd ausztrál dollárt (638 milliárd forintot). Az elmúlt hét évben ez az első alkalom, hogy a filmes ágazat bevétele meghaladta a hárommilliárd ausztrál dollárt. A kiugró eredmény részben a különböző játékfilmes bevételeknek köszönhető: ez az összeg tavaly 50 százalékkal nőtt, és elérte az egymilliárd ausztrál dollárt.

2012-ben negyven játékfilm készült Új-Zélandon, öttel több mint előző évben. Ez azt jelzi, hogy a helyi filmipar jó ütemben növekszik, és világszínvonalú produkciókat állít elő - állapította meg az új-zélandi statisztikai hivatal szóvivője, Hamish Hill. A koprodukciók száma viszont tavaly csökkent. Az új-zélandi filmgyártás fő koprodukciós partnerei továbbra is Ausztrália és Észak-Amerika, az ázsiai partnerekkel való együttműködés ellenben kissé visszaesett. 2012-ben összesen 110 koprodukciós film készült, ami tízzel kevesebb a korábbi évhez viszonyítva.

A mozis bevételek megőrizték a 2011-es szintet, és 162 millió dollárral zárták a tavalyi évet. A mozilátogatók száma tízmillió volt.