Egyelőre csak Szegeden adják Manet-filmet

2013.04.10. 09:08
Manet
Fotó: Belvárosi Mozi

Csütörtökön debütál világszerte a mozikban a londoni Királyi Művészeti Akadémia Édouard Manet portréinak szentelt kiállítását bemutató dokumentumfilm, amelyet Magyarországon a világpremierrel egy időben a szegedi Belvárosi mozi tűz műsorára, majd júniusban a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínház is bemutatja. A 100 perces dokumentumfilmre elővételben 1900 forintért válthatnak jegyet az érdeklődők.

A Manet-filmet mintegy 450 amerikai moziban és világszerte további 600 filmszínházban fogják vetíteni. A Manet: Portraying Life című film, amelyet a művészeti dokumentumfilmeket készítő Phil Grabsky rendezett, hatalmas vásznon, műértő narrációval kísérve kalauzolja végig a festészet szerelmeseit a képeken, betekintést nyújtva Manet életébe és a kiállításrendezés kulisszatitkaiba is.

A Metropolitan Opera és a londoni Nemzeti Színház előadásainak élő közvetítéseit is jegyző BY Experience társtulajdonosa, Julie Borchard-Young szerint a cég számára egyértelmű volt, hogy következő lépésként a képzőművészetet tegye még elérhetőbbé a tömegek számára.

Borchard-Young szerint a céget elsősorban a londoni National Gallery nagysikerű Leonardo da Vinci-kiállítását bemutató dokumentumfilm sikere inspirálta, amelyet a sorozat pilot epizódjának szántak. A Phil Grabsky által készített kilencvenperces alkotásra 125 ezren váltottak jegyet 21 országban. A magyar közönség tavaly februárban a világpremierrel egy időben láthatta a filmet Szegeden a Belvárosi moziban és Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban.