Bemutatták a muhi csatáról készült filmet

2013.04.10. 11:07 Módosítva: 2013.04.10. 16:25

A muhi csata és A pozsonyi csata című animációs filmeket április 10-én délelőtt mutatták be az Örökmozgóban. A két történelmi eseményt feldolgozó alkotás 50 percben tárja elénk a 907-es pozsonyi csatát, ami a honfoglalás sikerének a záloga volt, és az 1241-es sokat vitatott muhi csatát, ami a tatár pusztítást hozta az országra.

A Total War Magyar Történelem névre hallgató stratégiai játéksorozatot kísérő kisfilmek két éve készülnek (itt írtunk róla), és ingyenesen lehet majd letölteni a MaNDA honlapjáról. A  full HD minőségű filmek a Total War motorjával készültek az intézmény megrendelésére.

A MANDA és a Történelmi Animációs Egyesület közreműködésével készült filmről Lovas Lajos, a MANDA igazgatója elmondta, a húsz perces film darabja egymillió forint alatt van mindennel együtt. "Bár a látvány mostanra szebb lett, élethűbbek a figurák, és egyediek, mint az eddigi történelmi animációinkban, maga a film a nagy dobás. Eddig még soha senki nem dolgozta fel ezt a két sorsdöntő csatát." Hozzátette: A pozsonyi csata az egyik méltatlanul elfeledett győzelme az Árpád ház történetének, a mongol invázió pedig, mely egy új honalapítást követelt, szintén nélkülözi a filmes feldolgozásokat.  • Hírek
  • Csok