A bemutató közben tiltották be a Django elszabadultat Kínában

2013.04.12. 16:51

A kínai cenzorok nem ismernek tréfát - ha valamit be kell tiltani, azt menet közben is képesek levenni a műsorról, mint az történt Quentin Tarantino kétszeres Oscar-díjas westernjével, a Django elszabadulttal, amit szó szerint a hivatalos premier közben meszeltek el. A filmet a kínai mozik szerda éjfélkor kezdték vetíteni, de ezekről az előadásokról nemigen tudhatott a helyi kulturális bizottság, mert a betiltásról szóló utasítás csak reggel tízkor ért el a mozikhoz - akkor, amikor a hivatalosan szankcionált premiert tartották.

Az üzenetben azt közölték a mozik üzemeltetőivel, hogy a film vetítését nem engedélyezik, a kópiákat pedig azonnal vissza kell szállítani a központi raktárba. Mivel a premier egyes mozikban ekkor már javában zajlott, a film vetítését megszakították, a közönséget pedog hazaküldték, mondván, "műszaki hiba miatt" a filmet nem tudják folytatni. Minderről a Twitter Weibo nevű kínai klónján számoltak be a közönség tagjai.

Django elszabadul

A kínai Kulturális minisztérium minden, az országban bemutatásra váró filmek ellenőriz, és ha olyan jeleneteket találnak benne, ami nem felel meg szigorú erkölcsi kódexüknek, vagy kivágattatjéák azokat a stúdióval, vagy a filmet visszadobják, és nem mutatjék be a világ mára második legnagyobb filmes piacán. A Django elszabadult lett volna az első Tarantino-film, amit a kínai mozilátogatók is láthatnak, meglepő is volt, hogy a meglehetősen erőszakos és véres film átment a cenzorok szűrőjén.

Mondjuk nem volt sima ügy, Tarantinónak pár változtatást eszközölnie kellett a filme, a kínai verzióban például kevésbé erőteljes vörös színe van a vérnek, és pár erőszakosabb jelenetet rövidebbre vágtak. A tiltás okáról hivatalos közlemény egyelőre nem született, a Hollywood Reporter viszont úgy tudja, hogy egy röpke meztelenség miatt kapott (későn) frászt a cenzorbizottság.

A közösségi oldalakat és blogokat pillanatok alatt epés megjegyzések és dühös kirohanások árasztották el, a legtöbb blogger azt rótta fel a kulturális bizottságnak, hogy követhetetlen a szabályozás rendszere, hiszen a Djangónál jóval erőszakosabb kínai filmek is moziba kerülhetnek. Többen az alternatív csatornákhoz fordultak, és letöltötték a filmet az internetről. Egyikük azt írta, hogy hetek óta várt a premierre, és nagyon szívesen kifizette volna a jegy árát, de így kénytelen volt letölteni a westernt.

A rendező és a filmet gyártó Sony Pictures döbbenten fogadta a hírt, a stúdió szóvívője csak annyit közölt, hogy a kínai hatóságokkal már felvették a kapcsolatot, és azon lesznek, hogy a filmet mégis bemutathassák az országban.