Taroltak a nácik a Titanic filmfesztiválon

2013.04.14. 18:22 Módosítva: 2013-04-14 18:23:16

Ausztrália 2013-as Oscar-nevezettje, Cate Shortland Lore című filmje nyerte a 20. Titanic
Nemzetközi Filmfesztivál 8000 eurós Hullámtörők díját, amelyet a fesztivál a Magyar
Nemzeti Filmalap támogatásával adott át. A közönségdíjat szintén egy második világháborús dráma, a cseh Lidice kapta. A háromtagú nemzetközi zsűri elnöke a világhírű cseh rendező, Jiři Menzel volt. Mira Fornay Kutyám, killer című alkotását, amiben egy ebtartó szkinhed a főhős, különdíjban részesítették.

A Lore-t, aminek a rendezője 8000 eurót is kapott a díj mellé a Magyar Nemzeti Filmalaptól, így magasztalta Morgan Bushe ír producer: „A filmben Saskia Rosenthal magával ragadó alakítást nyújt egy fiatal lány megformálásával, akinek a világa, és hitrendszere összeomlik, amikor közvetlenül a II. Világháború végét követően megtudja az igazságot a szüleiről. A film hátterét a zűrzavarba taszított ország adja. Erőteljes, szakmai mélységgel megalkotott ambiciózus léptékű, hiteles és intim film.”

Hajdu Szabolcs filmrendező így dicsérte a Szlovákiában élő, magyar származású Mira
Fornay Kutyám, killerét: „Egy filmnyelvileg következetesen végiggondolt, erős atmoszférájú alkotás, pontos, érzékeny színészi alakításokkal, kockázatvállaló rendezői munkával, bátor, részleteiben is gondosan kidolgozott forgatókönyvvel."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?