34 millió dollárt sikkasztottak Krokodil Dundee-tól

2013.04.15. 21:09

Paul Hogan, a Krokodil Dundee című világsikerű filmek sztárja 34 millió amerikai dollár elsikkasztásával vádolja egykori adótanácsadóját, Philip Egglishaw-t. Hétfői ausztrál sajtójelentések szerint Hogan egy kaliforniai bíróságon nyújtott be keresetet egykori bizalmasa, minden idők legnagyobb ausztráliai adócsalási ügyének feltételezett értelmi szerzője ellen, azt állítva, hogy Egglishaw "elköltötte vagy meglovasította" 32,3 millió ausztrál dollárját, amely húsz éve hevert egy genfi bankszámlán.

A Sydney Morning Herald című lap szerint az ügy pikantériája, hogy hajdan Egglishaw segített a színésznek eltitkolni az ausztrál adóhatóság elől a krokodilos sikerfilmekből származó sokmilliós bevételeit.

Az adótanácsadó Strachans nevű pénzügyi cégét azzal vádolják Ausztráliában, hogy klienseinek offshore-számlák szövevénye által segített adóparadicsomokba kimenekíteni pénzüket az adóhatóság elől. Philip Egglishaw ellen emiatt nemzetközi elfogatóparancs van érvényben, üzlettársa, Philip de Figueiredo már két és fél éves börtönbüntetését tölti.

A nagyszabású adócsalási ügy részeként az ausztrál adóhatóság 150 millió ausztrál dollár (33 milliárd forint) adó elcsalásával vádolta meg a színészt és filmjeinek producerét, John Cornellt is, a nyolc évig tartó pereskedés tavaly zárult le kompromisszummal. A Krokodil Dundee-filmek, amelyekből az első 1986-ban készült, a legsikeresebb ausztrál filmes produkciók közé tartoznak.