A franciákat csak az érdekli

2013.04.18. 17:00

Egyéjszakás kaland, egy család szexuális élete generációról generációra, egy szexuálisan bevállalós lány története - úgy tűnik, hogy a franciákat még mindig ez a téma izgatja a legjobban. Legalábbis a ma induló Francia Filmtavasz kínálatát nézve biztosan.

Francia FilmTavasz_2013_előzetes

A Francia Filmtavaszt már harmadszor rendezik meg Magyarországon. Ezúttal kilenc olyan francia és kanadai filmet lehet látni, amit még nem vetítettek a magyar mozikban, és egy már ismert vígjátékot (Életem szerelme). A fesztivál április 18 és 21 között zajlik Budapesten és húsz vidéki városban, többek között Debrecenben, Miskolcon, Győrben, Pécsen, Szegeden. A bemutatott filmek fele vígjáték lesz, de akad erotikus dráma, akciófilm és dokumentumfilm is a génmódosított élelmiszerek rákkeltő hatásáról.

Second Chance / La Chance de ma vie (2011) - Trailer

  A nyitófilm, a Populaire 1958-ban játszódik. A főszereplő, egy fiatal lány, özvegy apjával él, aki mindenáron férjhez akarja adni egy autószerelőhöz. Csakhogy hősnőnk többre vágyik, mint hogy koszos overallokat mosson egész életében, ezért a városba költözik és titkárnőnek áll. Úgy tűnik, hogy ő a világ legrosszabb titkárnője, míg ki nem derül, hogy egyvalamihez nagyon ért: a gépeléshez. Mivel gyorsasága szédítő, főnöke edzeni kezdi, hogy versenyeken indulhasson.

Populaire - Trailer

A Starbuck főhőse egy negyvenes pasi, aki sok mindenre vágyik, csak családra nem. Természetesen teherbe ejti a barátnőjét és ha ez nem lenne elég, kiderül, hogy nem várt jövevényen kívül még pontosan 533 gyereke van. Korábban ugyanis spermadonor volt. A Casablanca hadművelet akció-vígjáték egy marokkói bevándorlóról, aki nem a saját felelőtlenségének, hanem az előítéleteknek esik áldozatul: bűnrészességgel vádolják az ENSZ-főtitkár elrablásában.

Starbuck Trailer (2012)

Egészen másból csinál viccet az Egy francia család szexuális krónikája. A "szociográfiai igényességű" film generációról generációra mutatja be a szexuális élet változását a társkereséstől az "igényes szexig". Az Életem szerelme, amit már játszottak a magyar mozik, szintén a párkeresés körül forog. A főszereplő olyan párterapeuta, aki minden lányra bajt hoz, akivel csak kapcsolatba kerül.

Chroniques sexuelles d'une famille d'aujourd'hui - Bande-annonce

Persze nem csak vidám filmekben jók a franciák. A Gyermekeink című dráma egy olyan párról szól, akiknek látszólag mindenük megvan: szeretik egymást, szép gyerekeik születnek, jólétben élnek. Csakhogy ezt a férfi nevelőapja biztosítja számukra és ez a  kiszolgáltatottság egyre elviselhetetlenebb helyzeteket eredményez. Az Első éjszaka egy alkalmi szexnek induló, de aztán maratoni beszélgetésbe torkolló éjjel története. Még ennél is franciásabb a Q - Érzékek birodalma című dráma. A főhős, Cecile (Déborah Révy) "a vágyak titokzatos tárgya", nem egyszerűen szexel a pasikkal és nőkkel, hanem alapjaiban változtatja meg az életüket. A film szereplői bevállalósak voltak, a szexjelenetek nem sok teret hagynak a fantáziának.

Q - Official French Trailer (2011)

Két dokumentumfilm is lesz a fesztiválon. A Kísérleti egerek vagyunk? az atomenergia és a génmódosított élelmiszerek veszélyeiről szól. A megrázó filmben olyan rákbetegek mesélnek, akiknek meggőződésük, hogy a vegyszerek, illetve a GM élelmiszerek okozták a betegségüket, de megszólalnak a fukusimai tragédia túlélői is. A másik dokumentumfilm, a Rajzoljuk körbe a Földet, sokkal vidámabb témát érint. A világ minden táján élő gyerekek rajzolják le magukat és miközben ők alkotnak, mi megfigyelhetjük, mennyire mások vagyunk már ilyen kicsi korban is.