Elegük van az amerikaiaknak az erőszakos mozikból

2013.04.18. 09:02
Egyre több családi filmet néznek a moziban, ami sokak szerint azt jelenti, hogy elutasítják az amerikaiak az erőszakot.

"Menő dolog Tarantinónak lenni" – válaszolta John Fithian, a  National Association of Theatre Owners (Mozi Tulajdonosok Nemzeti Szervezete) képviselője, amikor megkérdezték tőle, hogy miért csinál Hollywood annyi R kategóriás filmet. (Az R kategória az Egyesült Államokban a17 éven aluliaknak csak szülői felügyelettel megtekinthető besorolást jelenti.) Pedig, mint arra Fithian rámutatott, a bevételi összesítések kimutatták, hogy a korhatár nélküli filmek többet hoznak a kasszára, mint a felnőtteknek szóló, sok akciót és erőszakos jeleneteket tartalmazó R kategóriás filmek. Ugyanakkor kiemelte, hogy a családi filmek költségvetése sokszor ugyanolya magas, mint egy akció filmé.

A tavalyi bevételi adatok szerint egyre több családi filmet néznek az amerikaiak, ami Fithian szerint azt jelenti, az amerikai lakosságnak elege van már az erőszakból. Több szervezet felszólította a filmgyártó cégeket, hogy kevesebb R kategóriás, erőszakos filmet készítsenek a jövőben. Ez a nemrégiben a newtowni általános iskolában történt tragikus iskolai lövöldözés kapcsán különösen aktuális kérdés. Csakúgy, mint a besorolási rendszer felülvizsgálata, amire most szintén sor fog kerülni. Az R kategóriás film például nem tiltja, hogy kiskorú megnézze a filmet, csak felnőtt kísérőhöz köti. A jegypénztárak azonban egyre komolyabban veszik a korhatár besorolást, egy nemrégiben készült felérés szerint négy jegypénztárosból három nem adott jegyet a kiskorú kamaszoknak.

Fithian szerint emellett a filmgyártás túlságosan férfi központú, és nagyon kevés film készül gyerekeknek vagy nőknek, a nemzeti kisebbségekről nem is beszélve. Pedig az Egyesült Államokban a latin ajkúak járnak a leginkább moziba.

A mozi tulajdonosok szervezetének képviselője azonban ugyanezen a sajtótájékoztatón kritizálta a New York-i polgármestert, aki a kövérség elleni harc részeként megtiltotta, hogy a mozik büféjében extra méretű cukros üdítőket áruljanak. Fithian szerint a moziban lévő árusoknak joga van eldönteni, hogy milyen italokat és ételeket kívánnak árulni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?