Elegük van az amerikaiaknak az erőszakos mozikból

2013.04.18. 09:02
Egyre több családi filmet néznek a moziban, ami sokak szerint azt jelenti, hogy elutasítják az amerikaiak az erőszakot.

"Menő dolog Tarantinónak lenni" – válaszolta John Fithian, a  National Association of Theatre Owners (Mozi Tulajdonosok Nemzeti Szervezete) képviselője, amikor megkérdezték tőle, hogy miért csinál Hollywood annyi R kategóriás filmet. (Az R kategória az Egyesült Államokban a17 éven aluliaknak csak szülői felügyelettel megtekinthető besorolást jelenti.) Pedig, mint arra Fithian rámutatott, a bevételi összesítések kimutatták, hogy a korhatár nélküli filmek többet hoznak a kasszára, mint a felnőtteknek szóló, sok akciót és erőszakos jeleneteket tartalmazó R kategóriás filmek. Ugyanakkor kiemelte, hogy a családi filmek költségvetése sokszor ugyanolya magas, mint egy akció filmé.

A tavalyi bevételi adatok szerint egyre több családi filmet néznek az amerikaiak, ami Fithian szerint azt jelenti, az amerikai lakosságnak elege van már az erőszakból. Több szervezet felszólította a filmgyártó cégeket, hogy kevesebb R kategóriás, erőszakos filmet készítsenek a jövőben. Ez a nemrégiben a newtowni általános iskolában történt tragikus iskolai lövöldözés kapcsán különösen aktuális kérdés. Csakúgy, mint a besorolási rendszer felülvizsgálata, amire most szintén sor fog kerülni. Az R kategóriás film például nem tiltja, hogy kiskorú megnézze a filmet, csak felnőtt kísérőhöz köti. A jegypénztárak azonban egyre komolyabban veszik a korhatár besorolást, egy nemrégiben készült felérés szerint négy jegypénztárosból három nem adott jegyet a kiskorú kamaszoknak.

Fithian szerint emellett a filmgyártás túlságosan férfi központú, és nagyon kevés film készül gyerekeknek vagy nőknek, a nemzeti kisebbségekről nem is beszélve. Pedig az Egyesült Államokban a latin ajkúak járnak a leginkább moziba.

A mozi tulajdonosok szervezetének képviselője azonban ugyanezen a sajtótájékoztatón kritizálta a New York-i polgármestert, aki a kövérség elleni harc részeként megtiltotta, hogy a mozik büféjében extra méretű cukros üdítőket áruljanak. Fithian szerint a moziban lévő árusoknak joga van eldönteni, hogy milyen italokat és ételeket kívánnak árulni.