Itt a gyurcsányozós mozifilm trailere

2013.04.18. 14:40 Módosítva: 2013.04.18. 14:52

Dézsy Zoltán filmrendező legutóbb tavaly októberben került a lapok, konkrétan a Helyi Téma címlapjára azzal, hogy lovasrohamot akart rendezni a Károly körúton október 23-án. Dézsy terve azonban nem jött össze, maga mondta le a forgatást, miután meg nem nevezettek nyomást gyakoroltak rá. A dokumentumfilm célja az lett volna, hogy "újrajátssza a 2006-os lovasrohamot, amikor a Fidesz rendezvényéről távozó ártatlan civileket brutális rendőri támadás ért".

Az ügynökök a paradicsomba mennek (megnézhető az Indavideó Filmen) című játékfilmmmel ismertté vált rendező már akkor említette az Indexnek, hogy a dokumentumfilmmel párhuzamosan egy játékfilmen is dolgozik, amely szintén a 2006-os eseményeket idézi fel. Az "Elment az Öszöd" című filmben Gyurcsány Ferencet Sás Péter parodista alakítja majd, de a produkcióban szerepet kap Szabó Sipos Barnabás is, aki egy internetes újságírót játszik majd, akit elkap az események sodrása.

A film úgy tűnik, elkészült, a trailer ugyanis már felkerült a netre, bár a port.hu-n még nem látszik, hogy május 2-án mozikba kerülne a film, de ez persze még nem jelent semmit. Dézsy Zoltánt egyelőre nem sikerült elérni, hogy megtudjuk, mekkora költségvetésből készült a film és ki lesz a forgalmazó. Dézsy tavaly októberben azonban megküldött számunkra egy NMHH-s határozatot is, amely mint 50 millió forint alatt készülő magyar filmnek igazolta, hogy jogosult állami támogatás igénybe vételére. Az irat szerint a film producere a Made in Hungariával és az S.O.S. Szerelemmel ismertté vált Neményi Ádám, és szerepel benne Kubik Anna, Andorai Péter és Sándor György is.

A korábban elküldött szinopszis szerint a film 2017-18-ban játszódik majd egy börtönben, ahol négyen ülnek egy cellában: Gyurcsány Ferenc, egy internetes szerkesztő, egy sikkasztó biztonsági őr és egy régi vágású betörő. Gyurcsány a védőbeszédére készül, aminek írása közben a cellatársak felidézik a 2006-os eseményeket, melyek elvezettek az október 23-ai eseményekhez. A film két idősíkon játszódik, a történet vizsgálati anyagok, dokumentumok alapján rekonstruálja a történelmet.

Elment az öszöd - Trailer