Melegfilm és nyáltenger Cannes-ban

2013.04.19. 17:05

Steven Soderbergh, a Coen-testvérek, Roman Polanski, Alexander Payne és Francois Ozon filmjei is versenyben lesznek a 66. cannes-i filmfesztiválon. A május 15-én kezdődő esemény zsűrielnökségét Steven Spielberg vállalta. Ahogy korábban megírtuk, a fesztivált Baz Luhrmann (Rómeó és Júlia, Moulin Rouge) A nagy Gatsby-je nyitja meg. Az  F. Scott Fitzgerald 1925-ös regényéből készült film főszereplői Leonardo DiCaprio és Carey Mulligan. A trailert elnézve nagyszabású és nyálas lesz.

Nagy Gatsby trailer

A zárófilmben Orlando Bloom és Forest Whitaker játszanak. Utóbbi Jérome Salle (Anthony Zimmer) Zuluja, ami Dél-Afrikában játszódik az apartheid idején. A 19 versenyfilmet és az Un Certain Regard (Egy bizonyos nézőpont) szekcióban levetített 15 másik filmet egyébként közel kétezer alkotásból választották ki.

Az egyik legjobban várt film Soderberghé, mert korábban bejelentette, hogy ez lesz az utolsó munkája. A Behind the Candelabra Valentino Liberace zongorista-humorista, tévés showman életéről szól. Őt Michael Douglas alakítja, nála jóval fiatalabb szeretőjét pedig Matt Damon. Soderbergh korábban már nyert Cannes-ban: 1989-ben Arany Pálmát kapott a Szex, hazugság, videóért.

HBO Films: Behind the Candelabra Trailer

Sokan kíváncsiak az új Polanski-filmre is, tőle legutóbb Az öldöklés istenét láthattuk 2011-ben. Mostani, La Venus a la Fourrure című filmje David Ives darabjának adaptációja, melynek főszerepét Polanski felesége, Emmanuelle Seigner játsza. Seiger egy színésznőt alakít, aki mindent elkövet azért, hogy meggyőzzön egy rendezőt, hogy neki adja a szerepet. A Coen-testvérek filmje, az Inside Llewyn Davis a hatvanas években játszódik, New York-i folkénekesek között. Ebben a filmben is Carey Mulligan játszik, ezúttal Justin Timberlake-kel. Alexander Payne, akinek Utódok című filmjéért megkapta a legjobb adaptált forgatókönyvnek járó Oscart, most a Nebraskával versenyez. Ez is családi történet lesz, egy egymástól eltávolodott apa-fiú páros utazása Montanából Nebraskába.

A francia filmeseket többek között Francois Ozon képviseli, Jeune et Jolie című filmjével. Ozon korábbi munkáját, A házban-t nemrég mutatták be Magyarországon, kritikánkat a filmről itt olvashatják. Nicolas Winding Refn, aki a Drive - Gázt! című filmjével máris kultrendező lett, most az Only God Forgives-szel versenyez, amiben szintén Ryan Gosling a főszereplő. Asghar Farhadi iráni rendező, aki Oscart nyert Nader és Simin - Egy elválás története című filmjéért, most francia filmmel versenyez, a Le Passe főszerepét Bérénice Bejóval (A némafilmes) játssza, és ez is egy válásról szól. Egyetlen női rendező indulhat az Arany Pálmáért, Valeria Bruni-Tedeschi, aki az Egy kastély Olaszországban című filmmel versenyez. Ő egyébként Carla Bruni testvére.