420 millió a Goda-Divinyi filmtervre

2013.05.09. 17:54

Újabb filmtervek kaptak támogatást a filmalaptól. Pejó Róbert, akit főleg a Gryllus Dorkával készült Dallas Pashamende rendezőjeként ismernek, 250 millió forint gyártási támogatást kapott Mancs című projektjére. Pejó sokat dolgozik Németországban, még Tetthely epizódokat is rendezett. Mancs híres mentőkutya volt, sok magyar és külföldi katasztrófa után segített megtalálni az áldozatokat, 2006-ban pusztult el.

300 millió forintot kapott Fazekas Csaba a Swing című terve, ami egy zenés film lenne. Fazekas legismertebb filmje a 2003-as Boldog születésnapot! Kocsis Gergellyel és Ónodi Eszterrel. 10 millió forintot kapott Salamon András Nemzeti Dokumentumfilm című, egész estés dokumentumfilm-tervére. 4,5 milliót ítéltek Gárdos Péter Királycsel című filmtervének forgatókönyv-fejlesztésére. Ebből 1,5 millió fordítható a forgatókönyv első verziójának elkészítésére. Ugyanannyit kapott a Maruszki Balázs által jegyzett A vasgróf című forgatókönyv is. Lovas Balázs és Lengyel Balázs könyve, a Seuso négy millió forintot, Török Ferenc Hazatérése pedig 2,5 milliót kapott forgatókönyv-fejlesztésre. Sárközi Andrea 2in1 című terve két milliót, Köbli Norbert Sole Mio-ja egy milliót kapott.

A legérdekesebb döntés azonban, hogy 420 milliót kap Goda Krisztina Kakukkfiók című filmje, melynek forgatókönyvírója Divinyi Réka, producere pedig Kálomista Gábor. A Goda-Divinyi duó nevéhez olyan filmek fűződnek, mint a Csak szex és már semmi, a Szabadság, szerelem és a Kaméleon. A Szabadság, szerelem producere többek között Andrew G. Vajna volt, aki jelenleg a filmszakmáért felelős kormánybiztos. Divinyi Réka tavaly óta a filmalap forgatókönyv-fejlesztési igazgatója, részt vesz a támogatásokról döntő szakmai bizottság munkájában is.

Megkeresésünkre a filmalap közölte, hogy szerintük nem összeférhetetlen a támogatás, a filmtörvény 14/a paragrafusa ugyanis rendelkezik az összeférhetetlenségi szabályokról, és ennek megfelel a döntés. "Divinyi Réka a Kakukkfiók munkacímű forgatókönyvet ugyanis 2011 előtt írta, amikor még nem volt a Filmalap Döntőbizottságának a tagja, sem a Filmalap alkalmazottja. A forgatókönyv felhasználási jogait a Megafilm megvette tőle. A Filmalaphoz a Megafilm pályázott. A pályázathoz csatolt úgynevezett „forgatókönyvírói szerződés” (Alkotói felhasználási szerződés) kimondja, hogy Divinyi Réka további díjigényt semmilyen jogcímen nem támaszthat a forgatókönyvet illetően" - áll a filmalap válaszában.

Hozzátették, hogy a filmalap támogatási szabályzatának megfelelően Divinyi Réka nem vett részt a Döntőbizottság április 25-i ülésén a Kakukkfiók című filmről szóló döntésben, hiszen ebben személyesen érintett volt.