Sok gyereke miatt bírálják a híres kínai filmrendezőt

2013.05.09. 11:20

Kínában vizsgálják Csang Ji-mou világhírű filmrendező családi körülményeit, mivel felmerült a gyanú, hogy legalább hét gyermeke van különböző kapcsolatokból - számolt be az esetről a Zsenmin Zsipao című központi pártlap internetes oldalán csütörtökön. Amennyiben a gyanú beigazolódik, a pekingi olimpia ünnepségeit rendező 61 éves Csangra akár 160 millió jüan (5,8 milliárd forint) büntetést is kiróhatnak. A kelet-kínai Csiangszu tartomány Vuhszi városa családtervezési bizottságának illetékese az ügyben mindössze annyit közölt, hogy az érvényes politika és a szabályok alapján nyomozás van folyamatban.

Csang nem mindig volt a rendszer kegyeltje, voltak korszakai, amikor betiltották a műveit, miközben külföldön sikerrel vetítették a filmjeit. A markáns, jó megjelenésű és határozott rendezőről többször keringtek pletykák színésznőkkel folytatott állítólagos kapcsolatairól. A legfrissebb leleplező hírt először egy dél-kínai hetilap szellőzette meg a héten. Információ szerint Csangnak két fia és egy lánya van Csen Ting színésznőtől, akivel 2011-ben lépett házasságra. Első feleségétől, Hsziao Huától akkor már volt egy lánya. Egy másik kantoni napilap szerdán már arról írt, hogy további két nőtől van még egy fia és két lánya.

A kínai törvények főszabályként egyetlen gyermeket engedélyeznek, de ez alól vannak törvényes és törvényen kívüli kivételek. Megengedőbb szabályok vonatkoznak például a nemzeti kisebbségekre, a vidéken élőkre, azokra, ahol az első gyermek lány, illetve azokra a szülőkre, akik mindketten egykék. A szabályokat országosan kijátsszák, vidéken nem ritkák a 3-4 gyerekes családok, a tehetős városiak pedig külföldön vagy Hongkongban szülik meg második gyermeküket. Sokan nyíltan vállalják a szabálysértéssel járó pénzbírság megfizetését. Leginkább az állami intézményeknél, a pártapparátusban vannak az illető karrierjét veszélyeztető következményei a rendelkezések megszegésének.

Egy időben sok bírálat érte a népszerű celebeket, akik közül többen lényegében "megvásárolták" a második gyerekhez való jogot. Csang esetében azonban az online közösség most azon háborog, hogy büntetlenül hághatta át a szabályokat.