Vasember kontra Gatsby

2013.05.13. 17:14 Módosítva: 2013.05.13. 17:16

Azért azt senki sem gondolta, hogy A Nagy Gatsby lesz a hétvégi box office verseny győztese a Vasember 3-mal szemben; de minden tőle telhetőt megtett. Az ezüst is szépen csillog - hatalmasat nyitott Baz Luhrmann drámája, ami azért is nagy szó, mert a tengeren túlon a Gatsby regény sokak szemében csak egy kötelező olvasmány a sok közül, amin valahogy túl kellett lenni középiskolában. Az az 51 millió dollár, amit a hétvégén összeszedett a film, meglepően nagy összeg. Valamit nagyon eltalálhatott a film az amerikai szívekben, vagy csak egyszerűen arról van szó, hogy Leonardo DiCaprióval egy magányos szerelmes playboy szerepében bármit el lehet adni a közönségnek. Érdekes kérdés, hogy mi lesz a film további sorsa, főleg hogy a hónap hátralévő részében sorra jönnek majd a harsányabb, inkább férfi közönséget megcélzó filmek.

Semmi ok a búslakodásra
Semmi ok a búslakodásra
Fotó: Warner Bros. Pictures

A Vasember 3 az elvárásoknak megfelelően teljesített. Természetesen visszaesett a film bevétele, de így is magasan vezet a maga 72, összesítésben 284 milliós profitjával. Ha nem szorítja le az új Star Trek film, vagy a Halálos iramban hatodik része, akkor akár a 400 millióhoz is eljuthat, ezzel túlteljesítve elődeit.

A harmadiktól a tizedik helyig kullogókról csak említés szintjén érdemes beszélni. Leginkább talán a 42 stábja örülhet, mert a baseballos film 2013 egyik legnagyobb, háttérben szépen gyűjtögető produkciója. A 100 milliós bevételt is átlépheti, ami a 40 milliós forgatási költségek mellett szép eredmény. A hétvége legnagyobb szomorkodója pedig a Feledés gárdája lehet, mert ugyan szép eredmény a tízben maradni, de a 80 milliónál járó film, még közelében sem jár a 120 milliós befektetett összegnek, ami különösen kellemetlen egy Tom Cruise-zal megspékelt sci-fi esetében.