Disznókkal nyomulunk Cannes-ban

2013.05.15. 08:09

Nem szépelgő falusi idill, hanem a kőkemény magyar valóság látható Nagy Dénes Lágy eső című rövidfilmjében, amit meghívtak a ma kezdődő cannes-i filmfesztivál Rendezők Kéthete című programjába. A film Tar Sándor azonos című novellája alapján készült amatőr szereplőkkel, magyar-belga koprodukcióban.

Lágy eső

A Lágy eső főhőse a kamasz Dani, akit nevelőotthonból vett magához egy disznótenyésztéssel foglalkozó család, leginkább azért, hogy legyen még valaki, aki gondozza az állatokat. Dani dolgozik is keményen, pedig a munka finoman szólva sem gyomorbarát. A gond csak az, hogy a szomszédban lakik Zsófi, akibe Dani menthetetlenül beleszeret. Arról persze fogalma sincs, hogy ezt miként kellene közölni. Nem ismeri a kinti élet szabályait, nem beszéli az intézeten kívüli nyelvet. Úgy tűnik, hogy sem az "én leszek a telep vezetője, te meg a feleségem" típusú vallomások, sem pedig a Zsófit megdobáló osztálytárs lezúzása nem működőképes. Dani így egyre látványosabb és egyre ijesztőbb akciókat visz véghez.

Lágy eső
Lágy eső

A Lágy eső annak ellenére tud végig feszült és érdekes maradni, hogy azon a reménytelenül szegény magyar vidéken játszódik, amit már olyan sokszor láttunk. Ismerős a környezet, ismerős a kemény, távolságtartó felnőttvilág is. Hogy a film mégis működik, az nagyrészt a remekül kiválasztott szereplőknek köszönhető, a Danit játszó Keresztfalvi Dániel, a Zsófit alakító Erdélyi Zsófia és Dani örökbefogadója, Léhi László mind emlékezetesek.

Nem könnyű néznivaló a Lágy eső, de megéri venni a fáradtságot. (A magyar nézők ezt legközelebb május végén, az Artmozik Éjszakáján tehetik meg.) A cannes-i szereplés nem a film első sikere, a Lágy eső nyerte a közönségdíjat a Friss hús nevű rövidfilmfesztiválon is. A rendező, Nagy Dénes most Falusi dizájn című dokumentumfilmjén dolgozik, és előkészít egy másik, egész estés dokumentumfilmet is, Falc címmel.

Lágy eső
Lágy eső

A Rendezők Kéthete nevű programot még 1968-ban alapította Francois Truffaut és Jean-Luc Godard vezetésével a Francia Filmrendezők Szövetsége. Hogy mekkora elismerés ebben a programban szerepelni, azt jól mutatja, hogy korábban Jim Jarmusch, Michael Haneke, a magyarok közül pedig Jancsó Miklós és Tarr Béla filmjeit is vetítették itt. Idén, a 66. cannes-i fesztiválon Nagy Dénes filmjén kívül még nyolc másik rövidfilmet és huszonegy nagyjátékfilmet mutatnak be.

Két évvel ezelőtt Till Attila (Pánik) rövidfilmjét, a Csicskát hívták meg ugyanebbe a programba. A legnagyobb magyar rövidfilmes siker pedig Iványi Marcell nevéhez fűződik, aki 1996-ban nyert Arany Pálmát Szél című rövidfilmjével.