Sztárdömping a Cannes-i Filmfesztiválon

2013.05.15. 09:14

Ma kezdődik és május 26-ig tart a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál. A versenyprogramba ezúttal főként identitási és magánéleti kérdésekkel foglalkozó filmek kaptak meghívást. A zsűrit Steven Spielberg vezeti, tagjai között van az Oscar-díjas Nicole Kidman, Christoph Waltz és Ang Lee. A fesztivál nyitófilmje Baz Luhrmann Nagy Gatsby-je lesz.

A fesztivál különböző programjaiban összesen nyolcvan filmet mutatnak be. A világ legnagyobb filmpiacán pedig, amely a fesztiválpalota 13 ezer négyzetméteres alagsorában működik, mintegy 5 ezer már elkészült vagy előkészítés alatt álló film keres forgalmazót, producert, alkotótársat. A 34 vetítőben 1500 filmbe nézhetnek bele az érdeklődők.

A franciák mellett idén az amerikaiak szerepelnek leginkább a fesztiválon. Steven Soderbergh itt mutatja be utolsónak szánt filmjét (Behind the candelabra), versenyben vannak a Coen testvérek (Inside Llewyn Davis), Jamey Gray (The Immigrant), Alexander Payne (Nebraska) és Jim Jarmusch (Only Lovers Left Alive) is.

Francia színekben érkezik az elsőfilmes Arnaud Despallieres (Kohlhaas Mihály), a radikális Arnaud Desplechin (Jimmy P. Psychotherapy of a Plains Indian), Abdellatif Kechiche (La Vie d'Adele) és Francois Ozon (Jeune et Jolie). Francia pénzből készült az Oscar-díjas iráni rendező, Aszgár Farhadi első külföldön forgatott filmje (Le Passé), a lengyel-francia állampolgárságú Roman Polanski legújabb alkotása (La Venus a la Fourrure) és az olasz származású francia színésznő, Valéria Bruni-Tedeschi, Carla Bruni-Sarkozy nővére Olaszországban játszódó életrajzi műve (Un chateau en Italie), valamint az amerikai James Gray filmjét is többségében francia producerek finanszírozták.

Magyarországot Nagy Dénes Lágy eső című rövidfilmje képviseli, az alkotást a Rendezők kéthete elnevezésű párhuzamos programban május 23-án mutatják be. Taschler Andrea producer a filmfesztivál keretei között megrendezendő Producers on the Move elnevezésű háromnapos szakmai programban vesz részt. Vágvölgyi B. András 1989 című forgatókönyve a varsói székhelyű ScriptEast forgatókönyv-fejlesztő workshop 10 ezer eurós Krzysztof Kieslowski-díjáért van versenyben a 12 jelölt filmterv között. A Magyar Nemzeti Filmalap nemzetközi részlegeként működő Magyar Filmunió pedig a magyar pavilonban népszerűsíti a magyar filmipart.

A világ legjelentősebb médiaeseményére a megszokott négyezer helyett idén 4800 újságíró és 300 tévéstáb akkreditáltatta magát a világ 88 országából. A vörös szőnyegre számos hollywoodi világsztár - köztük Leonardo DiCaprio, Robert Redford, Ryan Gosling, Benicio Del Toro, Marion Cotillard, Bérénice Bejo, Michael Douglas és Matt Damon - hivatalos. A nyitó és a záróceremónia háziasszonya Audrey Tautou lesz.