Hatszázmilliót adtak tévéfilmekre és forgatókönyvekre

2013.05.16. 11:03

A Magyar Média Mecenatúra keretében 16 alkotó kapott összesen mintegy 600 millió forintot filmkészítésre. A  Médiatanács  a  héten döntött a Fehér György tévéfilmes és az Egri Lajos forgatókönyvírást    támogató    pályázatok   eredményéről.   A   döntésnek köszönhetően  8  forgatókönyv valamint 8 nagyszabású tévéfilm készülhet el.

A  tévéfilmek  és  animációs filmalkotások forgatókönyveire és filmterveire idén  10  milliós  pályázati  keretösszeg  állt  rendelkezésre,  amelyet  a Médiatanács  10,7  millió  forintra  megemelt.  A megemelt keretösszegből a Médiatanács döntése alapján 8 filmterv juthatott támogatáshoz.

A  támogatottak  között  van  Papp  Gábor Zsigmond Ketten Párizs ellen című filmsorozat-terve,   amely  Vaszary  Gábor  1938-ban  megjelent  regényéből készül. A könyv a háború előtti Magyarország egyik bestsellere volt. A film két   budai   ifjú   könnyed   kalandjait  meséli  el,  akik    Párizsba  érkeznek.  Az  író  1924-38  között  maga is a francia  fővárosban  élt,  ezért  hitelesen  és  páratlan atmoszférateremtő erővel  festi  le  a korabeli Párizst és az ott szerencsét próbáló magyarok gondolkodását.

Szintén  forgatókönyv-írásra  használhatja  fel a támogatást Kapitány Iván, aki  Petőfi  Sándor  és  barátai  életének  egy fontos szakaszából mutat be részleteket  -  a  tervek  szerint  három epizódban - 1846 tavaszától 1848. március  15-ig.  A  szerelmes  Petőfi című film középpontjában a költő és a későbbi   márciusi   ifjak  állnak  a  hagyományostól  talán  kissé  eltérő megvilágításban.   Petőfi  például  nemcsak  árvalányhajas  népfi,  alakját hitelesebbé  teszi, hogy karakterében megjelennek a franciául olvasó művelt értelmiségi, a karrierépítő tudatos tehetség színei is.

Fehér  György  pályázat  idei jelentős keretemelésének köszönhetően idén 30v százalékkal  több  film  tévéfilm  készülhet, mint az előző évben. Tavaly a televíziófilmeket  és  tévéfilmsorozatokat  támogató  pályázaton  közel 450 millió  forintot  osztott  ki  a  Médiatanács, idén már összesen 600 millió forintos  keret  állt  rendelkezésre. A médiatanács eheti döntése alapján 8 nagyszabású tévéfilm készülhet el összesen 594,7 millió forintból.

Fekete  Krónika  címmel  Ráth-Végh  István azonos című 1958-as műve alapján készít  filmet  Pajer  Róbert.  Ráth-Végh  egész életét a művelődéstörténet furcsaságainak  és érdekességeinek kutatására szentelte, a készülő tévéfilm ezekből dolgoz fel két történetet a középkori Franciaországból.

Sütő  András  Hargitai vadászkalandok című regényéből ifjúsági film készül, amely  képi  világában az erdélyi természeti szépségeket, nyelvében pedig a jellegzetes  székely  humort idézi majd. András Ferenc rendezőnek nem ez az első  ifjúsági  filmje, ő rendezte A kárókatonák még nem jöttek vissza című filmet Gion Nándor regényéből.

Köbli  Norbert,  A  Berni követből című forgatókönyvéből is film készül. Az 1958-ban  játszódó  történet  a magyar történelem egy elfelejtett epizódját ismerteti  majd  meg  a nézőkkel. A történetben két emigráns magyar betör a svájci  magyar  nagykövetségre,  és  túszul  ejti  a  nagykövetet. A szerző korábban  az  Egri  Lajos  pályázaton  nyert  összegből  valósította  meg a forgatókönyvet, a filmet Szász Attila rendezi.