Perrel vették rá Scorsese-t a Silence forgatására

2013.05.16. 13:52

Miután tavaly nyáron beperelték Martin Scorsese-t azért, mert 22 éve halogatja Endo Suszaku regényének megfilmesítetését, szerdán a rendező ügynöke Cannes-ban bejelentette, hogy jövő nyáron elkezdik a Silence forgatását.

Scorsese ellen Cecchi Gori indított pert a Los Angeles-i bíróságon, mert állítása szerint 1990-ben több mint 750 ezer dollárt adott a könyv forgatókönyv-adaptációjára, de a rendező és a cégével megkötött szerződések ellenére sem kezdett bele a forgatásba. A szerződést folyamatosan módosítgatták, hogy a rendező meg tudja valósítani soron következő filmterveit. Gori viszont minden egyes újabb Scorsese-filmmel másfél milliós kompenzációhoz jutott. Gori akkor indította el a pert, amikor a sajtóból megtudta, hogy Scorsese tavaly belekezdett A Wall Street farkasa című filmbe, pedig már A leleményes Hugóért sem kapott kompenzációt.

Ehhez képest meglepően lelkes nyilatkozatot adott most Scorsese, "a Silence régóta a szívemhez nőtt. Amint elolvastam Endo Suszaku regényét, rögtön tudtam, hogy meg fogom filmesíteni, csak az alkalmas időre és megfelelő körülményekre vártam. Most eljött az idő, hogy ez az álom megvalósuljon".

A japán író Némaság című, Magyarországon 1987-ben megjelent regényének története két 17. századi portugál misszionáriusról szól, akik igét hirdetni és eltűnt tanítójuk nyomában érkeznek Japánba. A forgatókönyvön Scorsese Jay Cocks íróval dolgozik együtt, a főbb szerepeket a Pókembert alakító Andrew Garfield és Ken Watanabe játssza majd.