Spielberg laza és jófej milliárdos

2013.05.16. 09:48

Steven Spielberg zsűrielnök ragaszkodott ahhoz, hogy saját maga fizethesse ki tartózkodásának költségeit a 66. cannes-i filmfesztiválon - mondta szerdán Thierry Frémaux művészeti igazgató a Libération című francia napilapnak.

"Felejtsd el, mindent intézek magamnak" - ezt válaszolta az amerikai filmrendező-producer a fesztiváligazgatónak, amikor az jelezte neki, hogy a fesztivál fizeti a szállását és az utazását. "Ez része a fesztivál költségvetésének, van rá pénzünk" - erősködött Frémaux. Mire Spielberg azt válaszolta: "Nem, azt te nem tudnád kifizetni".

A zsűrielnök a legendás ötcsillagos Carlton Hotelben részére fenntartott szoba helyett a Martinez Hotelben foglaltatott magának lakosztályt, családjának pedig egy külön villát bérelt. Ezenkívül egy úszómedencével és vetítőteremmel felszerelt 100 méter hosszú jachtot, a Seven Seas-t is elhozatta magának a cannes-i öbölbe a filmrendező, ahol barátait és hozzátartozóit látja vendégül az elkövetkező 12 napban.

Spielberg egyébként visszautasította az írott sajtó interjúkérelmeit, a sajtótájékoztatókon kívül pedig csak rádióknak és televízióknak hajlandó nyilatkozni, kizárólag élő adásban. Nem szeretné ugyanis, ha megvágnák az interjúkat, illetve kontextusból kiemelve csak egy-egy részletet közölnének vagy pedig "félrefordítva" jelennének meg a szavai írásban - írta a Libération, amely szerint Spielberg egy "jó fej és laza milliárdoshoz" méltóan vigyáz a róla kialakított képre. 

A zsűri kilenc tagja - az elnök Spielberg mellett az Oscar-díjas Nicole Kidman és Christoph Waltz, Daniel Auteuil, a franciák nagy kedvence és Vidya Balan, Bollywood indiai sztárja, valamint négy rendező, a román Cristian Mungiu, a brit Lynne Ramsay, a japán Kavasze Naomi és a kétszeres Oscar-díjas tajvani Ang Lee - kedden este ült először össze a Martinez Hotel Arany Pálma nevű éttermében. Az "ismerekedési" vacsora menüjét Christian Sinicropi, két Michelin-csillagos séf állította össze, a fogásokat Steven Spielberg egy-egy filmje ihlette.