Tiltakoznak a Magyar népmesék náci felhasználása ellen

2013.05.16. 16:25

A cink talált rá Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm Kft. stúdióalapítójának és ügyvezetőjének Facebook-bejegyzésére, melyben mint a Magyar népmesék című rajzfilmsorozat gyártója elhatárolódik a Jobbik Magyarország Mozgalom Fábiánháza oldaláról elindult képtől, melyen a rajzfilmsorozat galambos főcímében a "Zsidó mentes Magyarországot és világot!!!" szöveg olvasható.

Mint Mikulás bejegyzésében írja, "a vezérmotívum engedélyünk nélküli bármilyen jogosulatlan felhasználása szerzői jogainkat sérti, annak polgári és büntető jogi következményei vannak a jogsértők tekintetében. A jelen jogsértés vonatkozásában megjegyezzük, hogy e kép használatát nemcsak jogilag, de erkölcsileg is súlyosan felháborítónak találjuk annál is inkább, mivel a kép és a benne foglalt szöveg egy népszerű és jó hírű rajzfilm motívum magyar alkotóit és jogosultjait alkalmas olyan színben feltüntetni, mintha az alkotóknak és jogtulajdonosnak a képben foglalt szöveg tartalmához, az azt képviselő politikai, ideológiai körökhöz bármilyen közük lenne".

Mikulás Ferenc szerint "mindez rendkívül sérelmes cégünk és alkotóink sok évtizedes töretlen jó hírnevére, az eset komoly erkölcsi és nem vagyoni kárt is okoz a szerzői jogosultak számára.
Tilos a méltán népszerű nagy múltú rajzfilm vezérmotívum bármilyen, a jogtulajdonos Kecskemétfilm Kft előzetes írásbeli engedélye nélküli jogosulatlan felhasználása nemcsak üzleti célokból, hanem tiltott annak használata bármilyen ideológiai, politikai, vallási, a kisebbségek jogait sértő, csorbító vagy más hangulat keltésre alkalmas, és egyáltalán bármilyen, a szerzői jogi szabad felhasználás körét meghaladó nyilvánosságra hozatala és használata is".

A Jobbik Magyarországért Mozgalom Fábiánháza oldalon megosztott, helytelenül feliratozott képet - mely alatt még a "zsír Magyar óhaj" felirat szerepel - 46-an osztották meg innen.