Kifütyülték Ryan Goslingot Cannes-ban

2013.05.23. 08:41

Hatalmas csalódást okozott a dán Nicolas Winding Refn filmje a kanadai Ryan Goslinggal a főszerepben a 66. cannes-i filmfesztiválon. Az irgalmatlan című alkotást szerdán mutatták be a hivatalos versenyprogramban.



A kultuszfilmmé vált Drive - Gázt! - amely 2011-ben elnyerte a legjobb rendezés díját - alkotópárosának újabb közös munkája volt az idei válogatás egyik leginkább várt bemutatója. Ez volt ugyanakkor idén az első alkotás, amelyet az újságírók egy része kifütyült a sajtóvetítésen.

A Bangkokban forgatott horrorisztikus történetben Ryan Gosling egy hazájából gyilkosság miatt elszökött amerikai kábítószer-kereskedőt alakít. Julian a drogügyek elfedésére bátyjával, Billyvel egy thai boksz-klubbot is fenntart. Gonosz anyja, akit Kristin Scott-Thomas alakít, azt követően érkezik meg az Egyesült Államokból, hogy Billyt megölik, miután megerőszakolt és meggyilkolt egy prostituáltat. Az anya bosszút követel fia haláláért és kisebbik gyermekét összetűzésre készteti azzal a civil ruhás rendőrrel, aki a rendező szerint "magát Istennek képzelő", igazságosztó fekete angyalként szamuráj-kardjával próbál rendet tenni a városban.

A nagyon erőszakos jelenetek alatt, amelyekben a rendőr karokat vág le, szemeket szúr ki vagy egyéb módon megöli a bűnösöket, a nézők egy része elfordította a fejét, mások viszont kínosnak találták az ömlő vérrel és halálhörgésekkel teli részleteket.

A Larry Smith (Stanley Kubrick egykori munkatársa) által valódi környezetben fényképezett, pontosan megkomponált jeleneteket a vörös és fekete színek határozzák meg, a lassú cselekmény gyakran üres folyosókon, villódzó fények között játszódik, patetikus zenei kísérettel.

"Az ilyen típusú film egyáltalán nem illik hozzám, nem szeretem az erőszakot a vásznon, a felkérésben az tetszett, hogy Refnnel dolgozhatom" - mondta a cannes-i sajtótájékoztatón a platinaszőke és túlsminkelt vulgáris, ördögi anyát játszó Kristin Scott-Thomas. A főszereplő Ryan Gosling nem jelent meg a cannes-i bemutatón, miután az Egyesült Államokban forgat filmet.

Az erőszak létjogosultságát illető kérdésre a rendező elmondta, hogy "a művészet is egyfajta erőszak. A művészetnek a behatoláshoz van köze, olyan, mintha a tudatalattival beszélgetne az ember" - tette hozzá. Elmondta, hogy úgy dolgozik, mint egy "pornófilmes". "Az számít, ami felizgat. Nem tekintem magam erőszakos személyiségnek, hanem az erőszakos képeket mutatom meg, és nem tudom megmagyarázni, honnan jön ez" - hangsúlyozta a rendező.