Magyar film is ringbe száll a Kristály Glóbuszért Karlovy Varyban

2013.06.04. 14:51

Szász János nemzetközi szereplőgárdát felvonultató A nagy füzet című alkotása is meghívást kapott Karlovy Varyba, a június 28-án kezdődő 48. nemzetközi filmfesztiválra, amely a közép-európai régió legnagyobb filmszemléje. Az új magyar filmnek ez lesz a világpremierje, és a nagy hagyományú nemzetközi fesztivál versenyprogramjában mutatják be - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap, amely 180 millió forinttal támogatta a mozifilmet.

  A film a második világháború idején egy határszéli faluban a nagymamánál nevelkedő és a könyörtelen világban túlélni igyekvő ikerpár megrázó története. A nagy füzet bemutatóján Karlovy Varyban a film rendezője és a főszereplők is részt vesznek.A versenyprogramban összesen 14 film - egyebek között cseh, brit, olasz, lengyel alkotás - szerepel.

Szász János nemzetközi szereplőgárdát felvonultató A nagy füzet című alkotása is meghívást kapott Karlovy Varyba, a június 28-án kezdődő 48. nemzetközi filmfesztiválra, amely a közép-európai régió legnagyobb filmszemléje. A július 6-ig tartó filmszemlét Michel Gondry francia rendező és forgatókönyvíró L'écume des jours című alkotása nyitja meg - jelentette be Jirí Bartoska, a fesztivál igazgatója keddi prágai sajtótájékoztatóján.

A díszvendég az idén Oliver Stone, az Oscar-díjas amerikai rendező és forgatókönyvíró lesz, a nemzetközi zsűriben pályatársa, Agnieszka Holland elnököl - erősítette meg Bartoska. Oliver Stone a fesztivált megnyitó gálaesten Kristály Glóbuszt kap a világ filmművészetéhez való rendkívüli hozzájárulásáért. Ugyanilyen elismerésben részesül Theodor Pistek akadémiai festőművész, aki Milos Forman cseh származású világhírű amerikai rendező szereplőinek legfőbb kosztümtervezője.

A versenyfilmeket elbíráló nemzetközi zsűri elnöke Agnieszka Holland lengyel filmrendező lesz. Hollandot háromszor jelölték Oscar-díjra, legutóbb az Égő bokor című, Csehszlovákia újkori történelméből merítő háromrészes filmjével hívta fel magára a figyelmet.   A versenykategóriában a győztes film a hagyományos fődíjon, a Kristály Glóbuszon kívül 30 ezer dolláros pénzjutalmat is kap. Közép-Európa legelső filmfesztiválját 1946-ban alapították az Osztrák-Magyar Monarchia egykori fürdővárosában, Karlsbadban, mai nevén Karlovy Varyban. A rendezvényt a Filmproducerek Nemzetközi Szövetsége (FIAPF) A-kategóriásnak minősítette. A rangos filmszemle díjkiosztóját július 6-án, szombaton este tartják.