Hova lett Superman alsógatyája?

2013.06.07. 08:05

Amikor Kevin "Shop-Stop" Smith leült beszélgetni Jon "Esőember" Petersszel egy lehetséges Superman mozi kapcsán, Petersnek három kikötése volt: nem akarom repülni látni, nem viselheti azt a kibaszott jelmezt és a harmadik részben harcolnia kell egy óriáspókkal. Két filmmel később itt egy Superman, ami még egész jó is lehet.

A probléma ettől függetlenül fennáll: mi az, amit mindenképpen meg kell őrizni a szuperhősből és mik azok a jellegzetességek, amik egyszerűen röhejesen mutatnak? A rendező Zack Snyder és a forgatókönyvíró David S. Goyer próbálták Supermant a való világban ábrázolni, amit rendszeresen hangoztatnak is. Ez nem csak azt jelenti, hogy a szuperhős néha betéved egy-egy éjjel-nappaliba, hanem, hogy az öltözködésében is radikális változtatásokat eszközöltek.

Nem olyan rikítóak a színek, mint korábban, a nagy S betű nem szupert jelent, hanem a kriptoniak számára a reményt szimbolizálja (Superman nem is betűnek látja!). Valahogy a köpenyét és a szokatlan lábbelijét is sikerült úgy megoldaniuk a jelmeztervezőknek, hogy ne tűnjön furának. Ellenben a piros - jobb szó híján - nadrágra rávett boxerrel nem tudtak mit kezdeni.

Mókás lehetett azokat a meetingeket végigülni, amiken órákon át vitatkoztak arról, hogy végülis Superman a nadrágja melyik oldalán hordja majd az alsógatyáját. Nincs baj a racionalitással, a Bosszúállók Joss Whedonjának is lehetne szólni, hogy egy ideális univerzumban egy íj nem biztosíthatna korrekt védelmet egy hadsereggel szemben.

A szuperruha egykor és most
A szuperruha egykor és most
Fotó: DC Comics / Warner Bros. Pictures

"Nagyjából száz jelmeztervezetet láttam kívül az alsógatyával" - mondta el Snyder. "Egyszerűen egyik sem volt összeegyeztethető azzal a világgal, amit itt létrehozunk."

Batmannel és Pókemberrel ellentétben Superman nem saját magának varrja a ruháját. Szülőbolygójának lakói is hasonlóan öltözködnek. Például a szuperhős apja, akit Russel Crowe játszik majd, vagy Zod tábornok, akit Michael Shannon alakít.

A film június 20-án jön a hazai mozikba Acélember címmel. Ha valaki sem a képregények, sem a fémek terén nem járatos, még véletlenül a Vasembert is megnézheti helyette. Ami alapvetően nem baj.