Will Smith pocsék filmekkel kaszál

2013.06.07. 15:08

A héten kerül mozikba Will Smith legújabb látványos szuperprodukciója, A Föld után című sci-fi, amit nagyon keményen támadnak a kritikusok, így esélyes, hogy csúnyán el fog hasalni a pénztáraknál. Ilyen korábban nem nagyon történt a philadelphiai rapperből világsztárrá váló, 44 éves színész-producer életében. Az "ezerarcú" Will Smith a szaklapok számításai szerint 6,43 milliárd dollárt termelt Hollywoodnak az elmúlt 20 évben, ráadásul családi vállalkozásként tekint a filmkészítésre: A Föld utánhoz és a Karate Kidhez hasonlóan a saját produceri irodáján keresztül egyengeti fia, Jaden Smith színészi karrierjét.

will

Will Smith legnagyobb anyagi bukása a közhiedelemmel ellentétben nem a Wild Wild West című gőzgépes westernvígjáték volt, hanem az Ali című bokszfilm. Bár ő maga megkapta érte a 20 milliós sztárgázsit, a film még a 107 milliós gyártási költségeket sem hozta vissza a mozikban, a kritikusok viszont az egekbe magasztalták. Azok a nyári blockbusterei viszont, amiket divat szidni és az újságokban is csupa rossz kritikát kaptak (Függetlenség napja, Én, a robot, Men in Black 2, Hancock és társai) mindig stabilan hozták a többszázmilliós bevételeket. A legtöbbet kaszáló Will Smith-filmek toplistáján tehát nem feltétlenül a tíz legjobb Will Smith-film kapott helyet:

  A legtöbbet kaszáló Will Smith-filmek toplistája
  Gyártó stúdió  Will Smith fizetése  Költség  Bevétel  Mennyit ér ez a bevétel ma?
1. A függetlenség napja (1996) Fox 5 millió dollár 75 millió 817,4 millió 1,2 milliárd
2. Hancock (2008) Sony/Overbrook 20 millió +20% a bevételből 150 millió 624,3 millió 674,2 millió
3. Men in Black 3 (2012) Sony 20 millió dollár 225 millió 624 millió 624 millió
4. Men in Black - Sötét zsaruk (1997) Sony millió dollár 90 millió 589,3 millió 853,7 milló
5. Legenda vagyok (2007) Warner/Overbrook 25 millió dollár 150 millió 585,3 millió 656,4 millió
6. Men in Black 2 (2002) Sony 20 millió +10% a bevételből 140 millió 441,8 millió 571 millió
7. Randiguru (2005) Sony/Overbrook 20 millió dollár 70 millió 368,1 millió 438,2 millió
8. Én, a robot (2004) Fox/Overbrook 28 millió dollár 120 millió 347,2 millió 427,3 millió
9. A boldogság nyomában (2006) Sony/Overbrook 20 millió dollár 55 millió 307 millió 354,1 millió
10. Bad Boys 2 (2003) Columbia/Sony 20 millió +20% a bevételből 130 millió 273,3 millió 345,3 millió

1. A függetlenség napja: 817,4 milliós bevétel

Independence Day Theatrical Trailer

Roland Emmerich 1996-os ufóinváziós sci-fije a legnagyobb filmes idiótaságok toplistáján is dobogós lehetne Jeff Goldblum jól ismert "Hekkeljük meg BASIC-ben írt földi vírussal az idegenek flottáját irányító szuperszámítógépet!"-ötlet miatt. Will Smith itt az egyik legemlékezetesebb főszereplőt, egy tahó pilótát alakította, aki véletlenül fejbe vágott egy űrlényt a sivatagban, és onnantól már Han Solónak képzelve magát egészen a film látványos fináléjáig lövöldözött mindenre, ami vízfejű, pikkelyes izének nézett ki és nagy csészealjban ücsörgött.

2. Hancock: 624,3 milliós bevétel

Hancock

Will Smith 1997-ben alapította saját produceri irodáját, az Overbrook Entertainmentet, amit arról a philadelphiai gettóról nevezett el, ahol Fresh Prince-ként futott be ígéretes hiphop karriert a 90-es években. Az Overbrook a Wild Wild West után az összes Will Smith-filmbe beszállt gyártóként, így a kétezres évek szuperhősőrületét meglovagoló Hancockot is felkarolta, amit korábban Tony Scott és Michael Mann sem akart megrendezni. Pedig a Smith-re átírt változat egész szórakoztató lett (a színész pénztárcáját pedig az Ali óta megszokott 20 milliós sztárgázsival hizlalta), mivel a főhős ezúttal nem egy köpenyes-alsógatyás, lúzer tinédzser vagy egy félőrült, búskomor igazságosztó lett, hanem egy hangsebességgel repkedő, nagypofájú alkoholista, aki sokkal nagyobb károkat okoz a városnak, mint amennyit segít (például visszadobja a parton vergődő bálnát a tengerbe, de ezzel elsüllyeszt egy hajót).

3. Men in Black 3: 624 milliós bevétel

Men in Black - Sötét zsaruk 3.

Senkit sem ért tavaly meglepetésként, hogy a remake- és folytatásgyártó Hollywood újabb százmillliók reményében trilógiává bővíti a Men in Black franchise-t. Igaz, a legújabb epizód játszódik a legkorábban: a 60-as években, amikor a ráncos K ügynök (Tommy Lee Jones) még nem volt annyira ráncos, és úgy nézett ki, mint Josh Brolin. Az Austin Powers-filmek hippikorszakba visszaugrálós, eleve nevetséges "Mentsük meg a múltban a jövőt!"-dramaturgiáját majmoló MIB 3 szerencsére viccesebb lett a második résznél. És mivel félmilliárd dollár feletti bevételt termelt, lesz folytatás is (bár úgy tűnik, Will Smith nélkül, mert még nem kapta meg hozzá a 20 millió dolláros fizetésről szóló szerződését).

4. Sötét zsaruk: 589,3 milliós bevétel

Men In Black 1 Trailer

Miért imádjuk Barry Sonnenfeldet? Mert ő az a rendező, aki egyszemélyben felelős az Addams Family és a Men In Black-filmekért, a Halottnak a csók tévésorozattal Emmy-díjat nyert, a Wild Wild Westért Aranymálnát kapott, és több, mint 15 éve együtt dolgozik együtt Will Smith-szel. Valószínűleg kevesen tudják, hogy az űrlényeket kergető, fekete zakós, morcos ufóvadászok eredetileg egy brutális és szexista horrorképregény szereplői voltak, és Sonnenfeld a Columbia stúdió kérésére hígította fel a sztorit az Addams család fekete humorával és a Halálos fegyver-típusú buddy cop filmek egymást szekáló zsaruival. Ráadásul az eredeti változatban minden titkosügynök fehér protestáns volt, így Will Smith is csak azért vállalta el a főszerepet, mert a felesége, Jada Pinkett Smith rábeszélte a forgatókönyv elolvasása után.

5. Legenda vagyok: 585,3 milliós bevétel

I Am Legend [2007]

Mikor már azt hittük, Kevin Costner méltatlanul alulértékelt Waterworldjével örökre elsüllyedt a Mad Max-zsáner, jött Will Smith , és 25 millió dollárért cserébe leforgatta minden idők legtöbbet kaszáló posztapokaliptikus filmjét. Igaz, a főszerepet eredetileg nem neki, hanem Schwarzeneggernek szánták, de az osztrák izomkolosszust a szívműtétje és a 90-es évek akciófilmjeinek alkonya után már nem lehetett eladni világmegmentő hősnek. A 71-es Omega Man remake-jének számító Legenda vagyok gyönyörűen tiszteleg a Mad max és a Romero-féle zombiapokalipszisek előtt: a sztori pont attól működik jól, hogy a főszereplő és a kutáyja egyedül grasszál a 150 millió dollárból felépített, betontemetővé amortizált, vírusfertőzöttektől hemzsegő New Yorkban.

6. Men In Black 2: 571 milliós bevétel

Men In Black 2

Vajon akkor is milliárdos branddé növi ki magát a Men in Black-széria, ha az első részt a Columbia stúdió eredeti tervei szerint készítik el, és Tarantino a rendező, a folyton egymást szívató zsarupárost pedig Clint Easwood és a Jóbarátok-sztár, David Schwimmer alakítják? J ügynök szerepét egyébként először majdnem Chris O'Donell kapta meg, csak ő visszadobta azzal az indokkal, hogy nem lesz megint egy hülye ruhás zöldfülű a főhős mellett, mint a Mindörökké Batmanben. A 2002-ben mozikba kerülő Men In Black 2 sajnos a hollywoodi folytatások hagyományait betartva sokkal rosszabb lett az első résznél (csak a Birodalom visszavág és a Termiátor 2 a kivétel a szabály alól), de ettől függetlenül persze óriási bevételt generált a pénztáraknál.

7. A randiguru: 438,2 milliós bevétel

Hitch Trailer

Will Smith az ezredfordulóra ugyanolyan A-kategóriás fekete akciósztár lett, mint Denzel Washington, csak ő még mosolyogni is tudott mellé, és eladott egy rakás lemezt. A sztár 2005-ben úgy döntött, a sok lövöldözés és világmegmentés után ideje visszatérni a gyökerekhez, és megnevettetni a rajongóit, így a cége, az Overbrook Entertainment belevágott egy grandiózus csajozós vígjátékba. Mivel Will Smith nemcsak a címbeli szerelemdoktor volt, hanem a film producere is, könnyen eldőlt a főszereplők kiléte. A bénán csajozó lúzer karakterét Kevin James kapta meg, mert Smith imádta a Férjek gyöngye sorozatot. A kiismerhetetlen femme fatale pedig (akinél még a Randiguru pénzért árult, profi bugyilehúzó trükkjei sem jönnek be) Eva Mendez lett, mivel Smith úgy gondolta, hogy ha feketeként egy fehér nőre nyomul, az nem fog tetszeni a fanatikus rajongóinak, ha viszont a film egy fekete pár turbékolásáról szól, akkor egyáltalán nem lesznek nézők, így bevetette a Salma Hayek utáni második legdögösebb a latin bombázót. Az ötlet bevált: a 70 millió dollárból összehozott film végül 438 milliót kaszált.

8. Én, a robot: 427,3 milliós bevétel

I, Robot - Trailer

Isaac Asimov regényeit Arthur C. Clarke, Philip K. Dick és a többi nagy sci-fi író műveihez hasonlóan megfilmesíthetetlennek tartják Hollywoodban. A 20th Century Fox fejeseit persze ez egyáltalán nem zavarta abban, hogy egy nyomokban a robotika három törvényét is tartalmazó, tudományos fantasztikus körítésbe csomagolt, robbantós-lövöldözős akciófilmet forgassanak a pénzhegytermelő Will Smith-szel a főszerepben. Az Asimov-életművet kiherélő, de a mozikban többszáz millió dollárt kaszáló film végül nemcsak felidegesítette a kritikusokat és a hardcore scifi-rajongókat, de a bemutatta a pofátlan termékelhelyezés legbénább példáját is: Will Smith régi klasszikusnak nevezi teljesen átlagos Converse-csukáját, ami csak azért számít ereklyének, mert 2035-ben hordja.

9. A boldogság nyomában: 354,1 milliós bevétel

A boldogság nyomában

Ezzel az igaz történeten alapuló 2007-es drámával Will Smith végleg bebizonyította, hogy nem csak egy afroamerikai Geszti Péter, de színész is. Ráadásul a sztár a nyilvános vécékben és hajléktalanszállókon alvó, brókerkedésről álmodozó apafigurával azt is bebizonyította, hogy nem kell minden hollywoodi tőzsdecézárnak olyan sportautón száguldozó, kokainozó nagymenőnek lennie, mint amilyen Gordon Gekko volt a Wall Streetben.

10. Bad Boys 2: 345,3 milliós bevétel

Bad Boys 2 - Trailer

Will Smith-t valószínűleg mindenki a Kaliforniába jöttem című tévésorozatból ismeri, ahol saját magát, a Los Angeles-i gazdagok közé keveredő, nagydumás gettórappert alakította. A széria bejött a robbantásfetisiszta videokliprendezőnek, Michael Bay-nek is, ezért beajánlotta a Columbia stúdió főnökeinél a 95-ös Bad Boys főszerepére. Bár a rendező a film forgatókönyvét egy rakás szarnak tartotta, abban egyetértett a producerekkel, hogy az alapötlet (fogd Eddie Murphy nagypofájú zsaruját a 48 órából, és rakj mellé egy ugyanolyat) jó, és a Bad Boyst zabálni fogják a nézők. Így is lett: a nyomozás helyett jobbára csak csajozó és viccelődő drogkommandósok első bevetése 141 millió dollárt, a második 273,3 milliót kaszált, úgyhogy semmi meglepő nincs abban, hogy 2015-ben jön a harmadik rész.