Kalózok figyelem! Johnny Depp 50 éves

2013.06.09. 15:26

Ránézésre senki meg nem mondaná, de John Christopher Depp II, ismertebb nevén Johnny Depp ma ötven éves. Ötven év alatt forgatott közel ötven filmet, dolgozott pár tévésorozatban és szinkronizált rajzfilmeket is. Mindene megvolt ahhoz, hogy tipikus A-listás hollywoodi szépfiú legyen, de ő inkább egy másik utat választott. Ennek köszönhető, hogy a legnagyobb sztárok közül senkit nem láttunk annyi elmebeteg szerepben, idióta maszkban, zavarba ejtő, megfoghatatlan karakter bőrében, mint őt. Úgy lett világhírű, hogy évtizedekig nem kötött kompromisszumot. Aztán valami megváltozott és ebben Jack Sparrow kalózkapitány is hibás.

Depp először rockzenész és nem színész akart lenni. Erre nemcsak ő gondolta alkalmasnak magát, de még egyik középiskolai igazgatója is arra bíztatta az akkor már masszívan ivó és drogozó kamaszt, hogy tanulás helyett inkább zenéljen. Johnny ezt meg is fogadta és hamarosan egy csomó menő arccal bandázott Los Angelesben. Többek között Nicolas Cage-el, aki már színész volt. Ő segítette hozzá Deppet első filmszerepéhez, ami rögtön egy klasszikus, a Rémálom az Elm utcában című horror lett. Ezt a hatalmas mázlit még egy követte, kapott egy kis szerepet A szakaszban is.

Ezután viszont csak tévés munkákat kapott, míg el nem jött az Ollókezű Edward 1990-ben. Ebben a filmben játszott először elcsúfítva, arcán sebhelyekkel, elképesztő frizurával és persze ollókezekkel. Azontúl, hogy az Ollókezű Edward egy különleges, szerethető film, két dolog eldőlt. Az egyik, hogy Depp nem a külsejével akar karriert csinálni, a másik pedig, hogy nagyszerű párost alkotnak Tim Burtonnel. Olyan filmeket csináltak együtt, mint az Ed Wood (a világ legrosszabb rendezőjéről szól és igenis vicces, bár a kritikusok és a közönség sem szerette), Az Álmosvölgy legendája, a Charlie és a csokigyár (ezt a szerepet Depp állítólag Michel Jacksonról mintázta), A halott mennyasszony, a Sweeney Todd, a Fleet Street démoni borbélya című musical, az Alice Csodaországban vagy az Éjsötét árnyék.

De nem csak a Burtonnel közös filmjei különlegesek. Dolgozott Emir Kusturicával az Arizónai álmodozókban, Lasse Hallströmmel a Gilbert Grape-ben, Jim Jarmusch-sal a Halott emberben,  Mike Newellel a Fedőneve: Donnie Brasco-ban, de a legemlékezetesebb a Félelem és reszketés Las Vegasban, Terry Gilliam filmje Hunter S. Thompson könyvéből. Csupa remek film, de egyik sem kasszát robbantó blockbuster, inkább művészfilmek a legnagyobb rendezőkkel. Negyven éves koráig ez volt Johnny Depp receptje, így tudott a legnépszerűbb férfisztárok közé emelkedni, sokszor elcsúfított külsővel, nehezen emészthető filmekkel. Bár a magánéletben egyszerre volt tipikus hollywoodi sztár (híres barátnők sora, Sherilyn Fenn, Jennifer Grey, Winona Ryder, Kate Moss és végül gyerekei anyja, Vanessa Paradis), bizarr öltözködésével és a nyilvánosság kerülésével ki is lógott a sorból.

Aztán jött A Karib-tenger kalózai: A Fekete Gyöngy átka. A kalózos kalandfilmet, melyben Depp Jack Sparrow kapitányt alakítja, imádta a közönség. De nem csak ők: ezért a Keith Richardsról, a The Rolling Stones gitárosáról mintázott szerepért 2004-ben Oscarra jelölték a színészt. Sajnos 2006-ban, 2007-ben és 2011-ben jöttek a folytatások, és mivel dőlt a pénz, 2015-ben mozikban lesz az ötödik rész is. De amíg az első kalózos filmben Depp még tényleg vicces volt, ahogy telt az idő, egyre jobban ráégett Jack Sparrow. Rutinból nyomja, ami érződik is. De megéri: becslések szerint az eddigi kalózos filmek összesen több mint 300 millió dollárt hoztak neki. Egy interjúban elismerte, hogy nevetségesen sokat keres. "Kell a pénz. Nem magamnak kell. Arra célzok, hogy a gyerekeimnek kell. Tényleg nevetséges, ez igaz. De végeredményben nekem kell? Nem, a gyerekeimnek".

A baj csak az, hogy két kalózos film között is egyre több a közepes vagy a gyenge választás. A Közellenségek hiába Michael Mann, akkor is közepes, a Rumnapló szintén, Az utazóra pedig nincs bocsánat. Ebből elveszett minden, ami jó volt a francia eredetiben, blődségek tengere, méltatlan Angelia Jolie-hoz és Depp-hez egyaránt. Nyáron jön A magányos lovas, ebben Depp talpig indiánnak maszkírozva nyomul. Intő jel, hogy a rendező Gore Verbinski, a kalózos sorozat elkövetője. Persze, ha Depp ezentúl a gyerekei jövője miatt érzett féktelen aggodalom miatt csak pocsék, de jól fizető munkákat vállal, akkor sem hányhatunk semmit a szemére, annyi jó filmet és emlékezetes alakítást tett már le. De akkor hogy lesz neki Oscarja? Hiszen már ötven éves.