Francia mozikban Fliegauf filmje

2013.06.12. 16:13
Fliegauf Bence Csak a szél című filmjét szerdától vetítik a francia mozikban. Az első kritikák pozitívak a tavalyi Berlinalén a zsűri Nagydíjával kitüntetett alkotásról.

A magyar-német-francia koprodukcióban készült játékfilm francia producere, Pierre-Emmanuel Fleurantin az MTI-nek elmondta: az alkotást az egyik legjelentősebb francia forgalmazó, a Sophie Dulac Distribution mutatja be Franciaországban, és ennek köszönhetően Párizsban hét nagy moziban, országszerte pedig összesen 19 moziban vetítik a filmet. "Egy ilyen típusú film esetében 19 kópia nagyon jónak számít" - hangsúlyozta a producer.

A francia nézők egy része már láthatta a magyarországi romagyilkosságok által ihletett alkotást: a Csak a szél 2012-ben elnyerte a zsűri fődíját a Paris Cinema elnevezésű filmfesztiválon, decemberben pedig versenyen kívül mutatták be a Les Arcs Európai Filmfesztiválon. A producer szerint az első reakciók elsősorban kérdés formájában fogalmazódnak meg: hogyan lehetséges "egy ilyen jelenség" ma Európa közepén? Nagyon sok francia néző pedig "a film alapján érti meg, hogy milyen katasztrofális helyzetben vannak a romák Kelet-Európában". Fliegauf Bencének egyébként ez az első filmje, amelyet bemutatnak a francia mozik. A producer elmondása szerint az eddigi vetítéseken rendszeresen elismerést kapott a magyar alkotó érzékeny rendezése is. A filmmel kapcsolatos első kritikák pozitívak.

A Csak a szél tavaly a zsűri Nagydíja, egy Ezüst Medve mellé a Film Békedíjat és az Amnesty International díját is elnyerte a Berlinalén, és 2012-ben az Európai Parlament filmes díja, a Lux-díj három jelöltje között szerepelt. Az Inforg-M&M produkciójában forgatott film, amelynek magyar producere Muhi András, Mécs Mónika és Mesterházy Ernő volt, számos nemzetközi filmmustrán szerepelt már sikerrel, és februárban Budapesten megkapta a filmkritikusok fődíját, a B. Nagy László-díjat. A rendezőt egyébként a Magyar Filmunió tájékoztatása szerint a Berlinale meghívta következő rezidens ösztöndíj programjára a Parázsló féreglyuk című filmtervével.