Matt Damoné lesz az év sci-fije

2013.06.14. 12:03

Végre itt az új trailer Matt Damon következő filmjéhez, az augusztus 15-én mozikba kerülő Elysium - Zárt világhoz, aminek jó esélye van elnyerni az idei év legjobb sci-fije címet. Persze, persze, sokszor dobálózunk ezzel a jelzővel (legutóbb Tom Cruise Feledése is megkapta), de ez most nem csak olcsó hatásvadászat: a körbeünnepelt District 9 író-rendezője, Neill Blomkamp ezúttal is profi módon konvertálta át a dél-afrikai apartheid rendszer romjain burjánzó káoszt az ionhajtőművek és energiafegyverek világába.

A film ezúttal nem a Johannesburg mellett hajótörést szenvedő űrlényekről szól, hanem a 2150-es évek Janus-arcú földi civilizációjáról. A nagyon gazdag emberek már paradicsomi állapotok között élnek az Elysum nevű luxusűrállomáson, a nagyon szegények viszont Mad Max-díszletek között nyomorognak a túlnépesedett Földön, ahol a robotok vették át a rendészeti feladatokat és az államapparátus bürokratáinak helyét. Főhősünk, a droidgyűlölő Max (Matt Damon) még azután is szívesen cseszegeti az áramkörös népnyúzókat, amikor az életét csak egy zugklinika kibernetikus beültetéseivel tudják megmenteni, és kiderül, hogy csak ő tudja legyőzni az űrállomáson koktélozó, zsarnoki biztonsági főnököt (Jodie Foster).

Elysium trailer

2013 egyébként tényleg a szuperlátványos sci-fik éve, pedig még csak júniust írunk. A Feledés, a Star Trek 2 és A Föld után már lement a mozikban, de jön még idén Guillermo del Toro Tűzgyűrűje, Harriosn Ford gyerekharcosos Végjátéka, Alfonso Cuarón Gravity-je, Vin Diesel sokadik Riddickje, Laurence Fishbourne jégvilágos Mad Max-klónja, a The Colony és Lance Henriksen Gemini Rising című B-kategóriás filmje. (via Movieweb)