Oliver Stone odavan Kínáért

2013.06.16. 14:00

Több mint 400 kínai és nemzetközi sztár felvonulásával kezdődött meg szombat este a Sanghaji Nemzetközi Filmfesztivál, amelyen tucatnyi alkotás versenyez az Arany Serlegért.

A megnyitón részt vett mások között a Nyomorultak és a Király beszédének rendezője, a brit Tom Hooper, az amerikai Oliver Stone, az énekesként és színészként egyaránt népszerű Andy Lau, a Tigris és sárkány rendezője Csov Jün-fat és a kínai hölgyek legnagyobb kedvence, Huang Hsziao-ming színész.

Az egyhetes fesztivál során a kelet-kínai metropolisz 26 különböző mozijában több mint 300 kínai és nemzetközi filmet mutatnak be. A filmfesztiválon tizenkét alkotás verseng az fesztivál fődíjáért, az Arany Serlegért, ezek közt kanadai, orosz, svéd, török, japán, koreai és kínai filmek is találhatók. A nemzetközi zsűrit idén Tom Hooper vezeti, aki a szombat esti megnyitó gálán úgy fogalmazott: különös megtiszteltetés számára, hogy a mind nagyobb szerepet kapó és meghatározóbbá váló kínai filmfesztivál zsűrije elnökének választották.

A nemzetközi zsűri tagjai: Michel Kiment francia filmkritikus, Chris Kraus német, Hoszro Maszumi iráni, Jirí Menzel cseh, Ning Hao kínai rendező, valamint Jü Nan kínai színésznő. A megnyitó gálán Oliver Stone háromszoros Oscar-díjas amerikai rendezőnek, aki az első Sanghaji Nemzetközi Filmfesztivál zsűrijének is elnöke volt, munkássága elismeréséül életműdíjat adományoztak. "Gyönyörű ez a filmfesztivál, itt igazán kelet és nyugat találkozik, és én szeretem, ha kelet és nyugat találkozik" - fogalmazott Oliver Stone.