Barroso reakciósnak nevezte az európai kultúra védelmezőit

2013.06.18. 09:22

"Reakciósnak" nevezte az amerikai-európai szabadkereskedelmi egyezménnyel kapcsolatban a kultúra mentességére vonatkozó francia álláspontot hétfőn José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.

Mint már megírtuk, az amerikai-európai szabadkereskedelmi egyezmény érintené az audiovizuális szektort (filmművészet, televízió, internet és a digitális tartalmak) is, ami ellen Franciaország és Olaszország kormánya mellett ötezer filmrendező is tiltakozott, köztük Roberto Benigni, Bernardo Bertolucci, Pedro Almodóvar, Ken Loach, Aki Kaurismäki és David Lynch is. A tiltakozók szerint az európai és amerikai film- és médiapiac eltérő nagyságrendjére, teljesen más üzleti szabályrendszerére emlékeztettek. Kiemelték, hogy az audiovizuális szolgáltatások esetleges "amerikai módra történő" liberalizációja veszélyt jelenthet az európai kultúriparra és tönkreteheti az európai filmszakma hagyományos kulturális értékeit.

Az Európai Unió kereskedelmi miniszterei pénteki luxembourgi tanácskozásukon megállapodtak abban, hogy a tárgyalások kezdeti szakaszában az audiovizuális szektor nem lesz benne az  Franciaország követelésének megfelelően, de arra kevés az esély, hogy ez a tétel teljesen kimaradjon a tárgyalásokból.

Az Európai Bizottság elnöke az International Herald Tribune című párizsi angol nyelvű napilapban hétfőn megjelent interjúban emiatt élesen bírálta Franciaországot, "ez egy globalizációellenes felfogásba illeszkedik, amelyet én teljesen reakciósnak tekintek", majd hozzátette "egyesek baloldalinak mondják magukat, pedig a valóságban kulturálisan teljesen reakciósak".

"Nem akarom elhinni, hogy az Európai Bizottság elnöke ilyet mondott Franciaországról, vagy azokról a művészekről, akik megszólaltak az ügyben" - reagált a kijelentésre Francois Hollande francia elnök. Aurélie Filippetti francia kulturális miniszter szerint Barroso nyilatkozata "megdöbbentő és elfogadhatatlan". "Egyesek reakciósnak neveznek minket. Azoknak, akik reakciósnak nevezik Franciaországot, nem szabad elfelejteniük, hogy Franciaország nincs egyedül" - hangsúlyozta a miniszter. Mint mondta, "a mi álláspontunk nem védekező, nem konzervatív, és főleg nem reakciós, hanem határozottan modern. Folytatni fogjuk a harcot, nem szabad feladni".

Olivier Bailly, az Európai Bizottság szóvivője brüsszeli sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Barroso nem Franciaországot bírálta, hanem "azokat, akik személyes támadásokat indítottak ellene, illetve gyakran erőszakos és alaptalan (vádakkal élnek) a Bizottság ellen".