Mindenki imádja Brad Pitt zombijait

2013.06.21. 13:51
Vigyázat, spoilerveszély!

Londonban már június 2-án, bemutatták a World War Z-t (bár ott Brad Pitt helyett mindenki a mellműtéten átesett Angelina Jolie-t fotózta), nálunk viszont csak június 27-én kerül a mozikba, Z világháború címmel. Eközben az angolszász sajtó az egekbe magasztalja a filmet, ami azért nagy szó, mert pár hónappal ezelőtt még ugyanezek az újságok jósolták azt, hogy az utólag átírt és újraforgatott film az évtized leglátványosabb bukása lesz.

Nincs köze az eredeti regényhez

B949588
Fotó: Könyvmolyképző / Bookline

Azt már eddig is tudtuk, hogy a filmváltozatnak a címén kívül semmi köze sincs Max Brooks (Mel Brooks fia, hoppá!) eredeti World War Z regényéhez. Az ugyanis a nagy zombiháborúra visszaemlékező, világmegmentő hősökké vált átlagemberekről szóló, laza novellafüzér volt, ahol minden egyes karakter sztorija külön filmet vagy tévésorozatot érdemelne.

Brad Pitt eljátszhatta volna a fegyverrel imádkozó orosz tábori lelkészt, aki a posztszovjet térség legnagyobb élőholtvadásza lett, vagy a búvárt, aki a víz alá került Bostont zombimentesíti, a zombiinváziót az űrben átélő asztronautát, vagy a többszáz másik érdekes karaktert. Ehelyett ő lett a kötet legszürkébb szereplője, a narrátor ENSZ-alkalmazott, aki most interjúzgatás helyett a családját védelmezve rohan és repked végig a fél világon, épp csak Bruce Willis véres atlétatrikója hiányzik róla.

A filmváltozat ráadásul kínosan polkorrekt. Max Brooks már az eredeti regény első fejezetében elspoilerezte, hogy a zombifertőzés Kínából indult ki, Brad Pitték viszont Koreát tették meg bűnbaknak, nehogy a papíron ugyan kommunista, de Hollywoodnak régóta dollármilliárdokban mérhető moziforgalmat generáló kínai nézők megharagudjanak rájuk.

World War Z: Menekülés Philadelphiából

Kidobták a filmből a magyarokat

Mi, magyarok viszont nyugodtan szidhatjuk Brad Pittet és a rendezőt, Marc Forstert. Kidobták ugyanis a filmből az összes Budapesten felvett harcjelenetet, hogy egy melankolikusabb lezárást tehessenek a helyére. Így az emlékezetes fegyverlefoglalással súlyosbított, 2011-es World War Z-forgatás (ahol heteken át a magyar statiszták alakították a zombikat, a katonákat és a zombiinvázió orosz túlélőit a kőbányai konzervgyárban) csak egy romkocsmákban százszor újramesélhető emlék marad a résztvevőknek.

Az eredeti tervek szerint Budapest helyettesítette volna Moszkvát a filmvégi nagy bosszúhadjáratban, ahol a Mad Max-páncélban feszítő, túlélőparancsnok Brad Pitt a kisgyerekeket élő csalinak használva, falanxba állított öregekkel mészároltatja le egy moszkvai autógyárban az élőholtak seregét. Ilyen jelenet azonban nem volt Max Brooks eredeti regényében, így a rendező a sokadik átírás, pótforgatás és tesztvetítés után végül úgy döntött, a filmben sincs sok értelme.

A fél világ imádja Pitt turbózombijait

De mit írt az elmúlt hetekben az angolszász média a Z világháborúról? Csupa jót. Roger Moore (nem a Bond-színész, hanem a Movie Nation szerzője) például ezt: "Nem a World War Z a zombifilmek legjobbja, de így is elég pofás. Főleg az első 25 perce, ami alatt levegőt is elfelejtesz venni". A Time magazin is méltatta Bradéket: "Nagyon jó film, az idei nyár legharsányabb és legokosabb akciómozija", de a NYC Movie Guru is el volt ájulva tőle: "Intelligens, figyelemfelkeltő és félelmetes film."

World Waz Z

"Rémálomba illő útleírás, ami a korhatárkarika miatt nem mutat ugyan vérfürdőt, de így is épp elég izgalmat tartogat a nézőnek" - folytatja az ömlengések sorozatát az Empire Magazine, a bet.com pedig egyenesen odáig megy, hogy kijelenti: "Ez a legjobb zombifilm Romero 1968-as Az élőhalottak éjszakája óta!" A Guardian viszont pont a Romero-rajongókat óvja a filmtől: "Ezek a zombik szupergyorsak és szupererősek. Maga a film sem a zombimítosz eddigi legzseniálisabb összegzése, de közel sem az a zavaros fércmű, aminek korábban mindenki hitte."

A geek blogok persze jóval kritikusabbak a mainstream médiánál, de még ott is pozitív visszhangja van a Z viágháborúnak. Az Inside Horror például ezt írja: "A World War Z nem horror, de nem is mélyen felkavaró, provokatív politikai thriller, inkább csak egy látványos akciómozi vagy egy jó Brad Pitt-film". A Joblo szerint "a 3D nem sokat ad hozzá az élményhez, a film mégsem olyan katasztrofális, mint amilyennek hittük. Sőt, meglepően jó, hála a gyors tempónak és a szimpatikus főszereplőknek. Abszolút szórakoztató, nyári popcornfilm, amiért végre érdemes moziba menni".

Bruce Willis csaja is zabálta a zombikat

A zombiimádatba a világsztárok is beszálltak. Brad Pitt és a Paramount stúdió igazgatója, Brad Gray egy puccos New York-i VIP-vetítést szervezett május végén egy csapat hollywoodi hírességnek, többek között Morgan Freemannek, Kevin Baconnek, Jimmy Fallonnak, Lorne Michaelsnek, Gayle Kingnek és Bruce Willis családjának. Willis fiatal felesége, Emma Hending a gála után így ujjongott a Twitteren: "A World War Z egyszerűen hihetetlen! Nagyszerű film, totál stresszben voltam ez elejétől a végéig". Kevin Bacon pedig azt twittelte ki, hogy még most is zombikkal álmodik: "Még mindig azon agyalok, mennyire jó volt nézni, amikor Brad Pitt szétrúgta a zombik seggét!"

IMDb-átlag: 7,1 pont
Rotten Tomatoes: 73%

Nem csak az Index szokott fikázni

Az ömlengő kritikák mellett azért néhány negatív vélemény is született a nemzetközi hírű napilapok hasábjain a Z világháborúról:

"Ez nem a nyár legjobb thrillere, csak egy vérszegény akciófilm. Olyan, mint egy videojáték, tele rohangáló, álkapocscsattogtató zombikkal." (1/5) - New York Daily News

"Miért tud többet a főhős a járványtanról, mint ez Egészségügyi Világszervezet? Mert ő Brad Pitt! Miért csak ő tudja egyedül a zombiktól körbezárt Izraelben, hogy a hullákat idegesítik a hangok? Mert ő Brad Pitt! Miért tudja még sebesülten is lefutni a zombik Usian Boltjait? Mert ő Brad Pitt!" (2/4) - New York Post

"Brad Pitt egy agyhalott. A World War Z olyan, mintha Roland Emmerich rendezte volna, egybegyúrva a nagyszerű Függetlenség napját és a totálisan nevetséges I. e. 10 000-t." (2/5) - Daily Mail