A Promethus atyja írta át a World War Z-t

2013.06.24. 12:25 Módosítva: 2013.06.24. 12:44

Azok az olvasóink, akik eddig is utálták Damon Lindelofot a Lost-tévésorozat hülye vége és a Prometheus forgatókönyve miatt, megint gyűlölhetik a Hollywoodban projektmegmentő félistennek tekintett forgatókönyvírót. A Paramount ugyanis őt kérte fel, hogy írja át a World War Z forgatókönyvét, nehogy Brad Pitt 190 millió dollárból készülő (és gyaníthatóan ugyanennyiből bereklámozott) zombifilmje legyen az évszázad bukása.

Z világháború, leánykori nevén: World War Z

Lindelof végül a horrorfilmes közhelyeket zseniálisan újraértelmező Ház az erdő mélyén író-rendezőjével, Drew Goddarddal karöltve pofozta ki a sztorit azzal, hogy néhány nyálasnak tűnő, családi jelenettel árnyalták Brad Pitt karakterét, mert úgy jobban fog izgulni érte a néző. Az a rész például, amikor a főhős a nagy zombiapokalipszis előtt a családjával beszélget a konyhában, vagy amikor a gyerekekkel játszanak az ágyban, eredetileg nem is szerepelt a forgatókönyvben. Szintén Lindelof későbbi betoldása volt az a jelenet, amikor Pitt épp a hullavírus eredetét kutató ENSZ-alkalmazottként ugrál a zombifertőzött kontinensek között, de azért persze aggódva rátelefonál a családjára, akik valamiféle óvóhelyszerű tömegszállásra menekültek, hogy minden oké.

Lindelofék ötlete volt az is, hogy dobják ki a kőbányai konzervgyárban felvett, nagy filmvégi zombidarálást, és írják meg úgy a lezárást, hogy kasszasiker esetén egy második résszel folytatni lehessen a sztorit. Az eredeti tervek szerint Budapest helyettesítette volna Moszkvát az utolsó nagy csatában, ahol a Mad Max-páncélban feszítő, túlélőparancsnok Pitt a kisgyerekeket élő csalinak használva, falanxba állított öregekkel mészároltatja le egy moszkvai autógyárban az élőholtak seregét. Ilyen jelenet azonban nem volt Max Brooks eredeti regényében, így a készítők a sokadik átírás, pótforgatás és tesztvetítés után végül úgy döntöttek, a filmben sincs sok értelme. (via Slashfilm)