Christopher Nolan más bejezést akart az Acélembernek

2013.06.25. 10:48

Zack Snyder Superman-filmje a közepes kritikák ellenére (pedig mi szerettük) 113 millió dollárral nyitott az amerikai mozikban és már most 400 milliónál jár világszerte, szóval nem lehet azt mondani, hogy a legeslegújabb eredettörténet sikertelen lenne. A film katartikus zárójelenete viszont nem olyan lett volna, mint amit végül a moziban láthattunk, ha a Batman-franchise-t feltámasztó, legutóbb éppen az Acélember producereként tevékenykedő Christopher Nolan akarata érvényesül. Vigyázat, spoilerek következnek!

Zack Snyder rendező és David S. Goyer forgatókönyvíró az Empire magazinnak azt nyilatkozta, hogy az eredeti forgatókönyvben Superman élve küldi vissza Zod tábornokot a Fantomzónába, és Nolan ehhez a verzióhoz ragaszkodott, de Snyder úgy érezte, hogy ennél sokkal nagyobbat ütne az a befejezés, amit a moziban is láthattunk, azaz az, amiben Superman megöli Zodot. Nolan ezzel azért nem értett egyet, mert a film hőse és maga Superman figurája tradicionálisan ódzkodik az ilyen nyílt erőszaktól (mármint attól, hogy valakinek konkrétan kiterekje a nyakát, bezzeg attól nem, hogy egy fél városnegyeden át ütlegelje).

Snyder azzal védete meg döntését, hogy az Acélember (amiben nem mellesleg egyszer sem hangzik el a "Superman" név) egy olyan eredettörténet, amiben azt magyarázza el, később miért ódzkodik az öléstől Superman. A magyarázat elég vékonykánat tűnik, és a fekete öves rajongók nem is nagyon fogadták el. Mark Waid, a Superman: Birthright című képregénysorozat alkotója szerint a filmben a főhős egyetlen olyan győzelmet sem arat, amit igazi diadalnak éreznénk, "amitől legszívesebben felállva tapsolnánk meg az eseményeket."