Egy olasz film hét éve megjósolta a Berlusconi-ítéletet

2013.06.25. 13:24

Nanni Moretti Aranypálmára jelölt, Il Caimano (A kajmán) című filmje megjósolta, hogy az olasz milliárdos hét éves börtönbüntetést fog kapni - hét évvel az ítélet megszületése előtt. A hatszoros Aranypálma-jelölt rendező filmjének utolsó jelenetében szinte pontosan azt az ítéletet szabják ki a háromszoros olasz miniszterelnökre, mint a valóságban tegnap, azaz hét év börtön és a politikai élettől való örökös eltiltás. A közösségi média azonnal felkapta a film fináléját ábrázoló olasz videót.

A volt olasz kormányfőt kiskorúval folytatott szexuális viszony és hivatali visszaélés miatt ítélték el. Az ügyészség csak hat évet kért Berlusconira, a bíróság azonban súlyosabb büntetést szabott ki: hét év börtönt kapott, és a közhivataltól is örökre eltiltották, vagyis ha az ítélet jogerőre emelkedik, az az elmúlt két évtized legbefolyásosabb olasz politikusa karrierjének végét jelenti. Berlusconi otrombának nevezte az ítéletet. (Bővebben az ítéletről és a tárgyalásról itt olvashat.)

A Kajmán című filmben a főszereplő karakterét több rendbeli hivatali visszaéléssel vádolták meg, vádlója pedig a valósághoz hasonlóan egy nő volt. Ez azért figyelemreméltó, mert Olaszországban a legtöbb ügyész férfi. A filmben a tárgyalás a vádlott időhúzó taktikája miatt öt éven át zajlott, a valóságban Berlusconi ügyvédjei négy éven át húzták a volt miniszterelnök elleni eljárást.