Hasizomból épített karrier

2013.06.26. 21:52

A Z világháború a mozikban, Brad Pitt ment meg minket a zombiktól. Jobb kezekben nem is lehetnénk, mert Pitt nemcsak jó színész, de jó arc és jó pasi is. Jó pasi - ez Brad Pitt első filmjének, az 1987-es Hunk-nak a magyar címe. Ezzel mindent el is mondtunk arról, hogy minek köszönheti az eredetileg újságírónak készülő és két héttel a diplomaosztó előtt lelépő ("Belém hasított a felismerés, hogy ha a filmek nem jönnek el hozzám, nekem kell utánuk mennem") Pitt kezdeti filmes lehetőségeit. Igen, annak, hogy elképesztően jól nézett ki. Ezért aztán nem is kellett sokáig megalázó melókon (prostik furikázása, gyorsétterem hirdetése csirkének öltözve) tengődnie, mert hamar felfedezte a reklámszakma.

World Waz Z

A legemlékezetesebb Pitt-reklám egy Levis-hirdetés, amiben hősünk börtönből szabadul, de a gonosz őrök csak a fényképezőgépét adják vissza, a farmerját nem. Még szerencse, hogy jön érte a nője, és hoz egy vadiúj Levist. De csodálatos az a Pringles-reklám is, amiben kockás hasú srácok (köztük Brad Pitt) két pofára tömik magukba a csipszet, még csajozáshoz is ezt vetik be.

Brad Pitt Levi's reklám

Aztán jött a Jó pasi, egy csomó kis szerep, a Dallas (Pitt Bobby nője lányának pasiját játszotta) egészen a Ridley Scott rendezte Thelma és Louise-ig 1991-ben. A feminista opusz epizódszerepét megint csak a külsejének köszönhette, már csak azért is, mert a szerep szerint hasizmával bűvöli el Thelmát (Geena Davis), aki neki köszönheti élete első orgazmusát. Talán nem is olyan nagy ár, hogy cserébe kirabolja a nőket, akik ezután már nem sok jóra számíthatnak.

Thelma és Louise előzetes (1991)

A hasizmos jelent annyira jól sikerült, hogy ettől kezdve Pitt folyamatosan forgathatott, 1992-ben például öt filmje jött ki, az utolsót már maga Robert Redford rendezte (Folyó szeli ketté). Jó, kicsit unalmas lett, meg túl sokat horgásztak a szereplők, viszont Pittnek nem kellett hasizmot villantania, ami komoly előrelépés. Nagyjából a kilencvenes évek közepére eldőlt, hogy nemcsak jól néz ki, de színészkedni is tud, így csatlakozhatott az A-listás szépfiú-ligához Tom Cruise, Keanu Reeves és Johnny Depp mellé.

Hamarosan az is kiderült, hogy a civilben leginkább zsíros, hosszú hajat és szakállt viselő Pittnek ennél komolyabb ambíciói vannak. A Kalifornia - A halál nem utazik egyedül-ben sorozatgyilkost játszott, de nem a kifinomult, komolyzene-rajongó fajtából, hanem a primitív bunkóból. A Tiszta románcban vagy öt percig látható, csak fekszik egy kanapán, szív és hülységeket beszél, mégis emlékezetes. Persze becsúsztak olyan hollywoodi giccsek is, mint a Szenvedélyek viharában, a Ha eljön Joe Black vagy a Trója, de a filmjei többsége mégis több volt, mint nézhető.

Tiszta románc előzetes (1993)

Interjú a vámpírral, Hetedik, 12 majom, Pokoli lecke, Harcosok klubja, Blöff: ez a lista nem lehet csak mázli vagy a véletlen műve. Ehhez már az is kellett, hogy Pitt jóízléssel válasszon, merjen kockáztatni és kitörni a kényelmes skatulyából. A Harcosok klubjának (IMDb: 8,9!) neki is köszönhetően van máig hatalmas kultusza. Tyler Durden ugyebár az, aki úgy él, úgy verekszik, úgy dug és úgy néz ki, ahogy minden féri szeretne.

Harcosok klubja előzetes (1999)

Aztán eljött 2005 és a Mr. és Mrs. Smith. A producerek összedugták okos fejüket és kitalálták, hogy a világ legjobb pasija játsszon együtt a világ legjobb nőjével, Angelina Jolie-val. Forgatókönyv nem is kell, ide minek, ez már önmagában kész siker. Ami ezután jött, az a legvérmesebb reményeiket is felülmúlta, mert egy sikeres filmen túl létrejött a Brangelina névre keresztelt jelenség. (Majdnem tíz év alatt az exnej, Jennifer Aniston is kiheverte.) Azóta sincs olyan sztárpár, akinek élete jobban érdekelné a médiát, mint az övék. És olyan sincs, aki jobban igyekezne náluk, hogy ezt a beteges érdeklődést valahogy jó célok szolgálatába állítsa, legyen szó gyerekvédelemről, a melegek jogairól vagy rákmegelőzésről.

Mr. és Mrs. Smith előzetes (2005)

Azóta Pitt forgatott egy csomó kiváló, sokkal inkább a független vagy művészfilmes vonalba illeszkedő filmet (Bábel, Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford, Égető bizonyíték, Az élet fája, Pénzcsináló, Ölni kíméletesen) és néha készít egy-egy nagy költségvetésű, klasszikus hollywoodi filmet (az Ocean's sorozat és most a Z világháború), bár ez utóbbi érezhetően egyre kevésbé érdekli. Persze az a legjobb, ha a kettő találkozik és egy nagy költségvetésű sztárparádéban kap izgalmas szerepet (Becstelen brigantyk). Három Oscar- és öt Golden Globe-jelölésből csak egyszer tudott nyerni (Golden Globe a 12 majomért), de úgy tűnik, hogy ez sem izgatja különösebben. Nem játszik sem hősszerelmest, sem fogyatékost, sem hazafit, csak hogy tutira megkapja.