Mikor volt rosszabb melegnek lenni?

2013.07.03. 10:55 Módosítva: 2013.07.03. 10:55

Egy harmincas évei közepén járó meleg srác, aki nem meri vállalni az arcát, három barátjával (ők arccal szerepelnek a filmben) filmes stábot alkotva meg akarja mutatni, hogy miért nem lehet ma Kelet-Európában, Magyarországon, "egy fasizálódó országban" gyűlöletben és hétköznapi homofóbiával övezve élni. A forgatás során megkeresnek olyan idős, meleg férfiakat, akik szerintük hitelesen tudnak beszélni a múltról, hogy az ő sorsunkon keresztül jobban megérthessék a jelent. Készítői szándéka szerint erről szól a Meleg Férfiak, Hideg Diktatúrák című, most készülő magyar dokumentumfilm.

Meleg Férfiak, Hideg Diktatúrák előzetes

"Minden tele volt spicilivel, az évfolyamtársaim között is volt, a baráti körömben is volt. Részben most már tudom utólag, részben úgy neveltek, hogy édes fiam, ez van. Mint a gombaspórák, azok szálldosnak így a levegőben" - mondja például Nádasdy Ádám nyelvész, költő, műfordító, aki a többi idősebb meleg férfihoz hasonlóan, teljesen nyíltan, arcát vállalva beszél a filmben. Megszólalnak a Mások szerkesztői is, akik az első meleg újságot készítették Magyarországon. (A kulturális és érdekvédelmi lapot zárt borítékokban postázták az előfizetők védelmében.) Egy másik idősebb férfi pedig azt mondja, hogy nem szeretne cserélni azokkal a magyar melegekkel, akik most fiatalok.

A rendező, Takács Mária már készített egy dokumentumfilmet melegekről, ami a héten debütál az Indafilmen, moziforgalmazásba ugyanis nem került. A 2009-es Eltitkolt évek-ben tizenegy 45 és 70 év közötti nő beszélt arról, milyen volt a Kádár-korszakban leszbikusnak lenni Magyarországon. Ez a film tetszett meg a Meleg Férfiak, Hideg Diktatúrák főszereplőinek, ők keresték meg a rendezőt, hogy készítse el a film férfi párját is. Hárman közülük teljesen nyíltan vállalják a másságukat, ketten szerkesztői is a melegvagyok.hu videóblognak, de a negyedik főszereplő a munkája miatt név és arc nélkül szerepelhetett csak. "Ő azt mondta, hogy ha kiderülne, hogy meleg, megkérdőjeleznék a szakmai hozzáértését és valószínűleg elvesztené az állását" - mondja Takács Mária.

Eltitkolt évek

Már Takács Mária rendező is coming outolt azzal, hogy megcsinálta a 2009-es Eltitkolt évek című dokumentumfilmet, amiben 11 szereplő meséli el a 89 előtti élményeit a leszbikusságával kapcsolatban. "Semmi problémám nincs azzal, hogy emiatt beskatulyáznak" - mondta erről, pláne, mivel a szervezésével alakult meg 2000-ben a Budapesti Leszbikus Filmbizottság. Olyan főszereplőkkel készült a film, mint az A. E. Bizottság dobosa (Bán Mária) vagy az első leszbikus magyar regény szerzője (Gordon Agáta). Itthon hivatalosan nem futott jól: nem válogatták be a filmszemlére, sima forgalmazásba sem került. A hazai szubkultúrának fontos filmje lett, a németek imádják, még az amerikai tudományos egyetemi könyvtárak is kérik, mesélte a rendező. A Verzió emberjogi fesztiválon elnyerték a közönségdíjat, majd egy külföldi pályázat segítségével tudták kiadni dvd-n. A héten bemutatjuk az Indafilmen. (gk)

A Meleg Férfiak, Hideg Diktatúrák filmet egész nyáron és ősszel forgatják, többek között a Budapest Pride-on is. A tervek szerint a jövő év közepén mutatnák be. A forgatás sem mindig egyszerű. Volt olyan, hogy egy művelődési házban szerettek volna felvenni egy jelenetet, de a vezető a téma miatt nem engedte meg a stábnak, hogy kibéreljék a helyet. "Közölte a producerünkkel, hogy ez egy közintézmény, ami az önkormányzat tulajdonában van, az önkormányzat pedig fideszes vezetésű és szerinte nem örülnének annak, ha egy ilyen témájú filmet forgatnának az épületben" - meséli a rendező. A helyzet egyébként már ismerős neki: amikor az Eltitkolt évek forgatását készítették elő, nem adhattak fel leszbikus szereplőket kereső hirdetést, mert az "sértené a közerkölcsöt, törvénybe ütközik".

Takács Mária szerint ezen a hozzáálláson többek között éppen a filmek változtathatnak. Legalábbis az Eltitkolt évek tapasztalatai ezt erősítették benne. Volt olyan, hogy egy filmfesztiválon egy vallásos filmet váró közönségnek tévedésből a leszbikusokról szóló dokumentumfilmet vetítették le. "Sokan kimentek a teremből, amikor kiderült, hogy miről van szó, de akik maradtak, azokkal utána remek beszélgetés alakult ki. Rengeteget kérdeztek, nagyon érdekelte őket a politikai, jogi részen túli, személyes szál, hogy miként lehet melegként, leszbikusként élni a mindennapokban".

Bár a Meleg Férfiak, Hideg Diktatúrák még csak most készül, az már jól látszik, hogy az idősebb generáció számos tagja úgy gondolja, hogy a Kádár-korszakban egyszerűbb volt a melegek élete. "Ezen a fiatal srácok meg is döbbentek, hiszen akkoriban megfigyelték, zsarolták a melegeket, alibiházasságokat kellett kötniük, alibicsaládot alapítaniuk. Nyilván az is benne van az idősebbek véleményében, hogy ők akkor voltak fiatalok, minden nehézség ellenére azok voltak a legszebb éveik".

A Meleg Férfiak, Hideg Diktatúrák nem hagyományos, "beszélő fejes" dokumentumfilm lesz, megépítik például az akkori legismertebb meleg szórakozóhely díszleteit, megmutatják a titkos találkahelyeket. A film finanszírozása sem hagyományos: a brit nagykövetség mellett az Open Society Foundations támogatja, de várják magánszemélyek segítségét is.