Melegszervezet kampányol a Végjáték ellen

2013.07.09. 10:59

A Geeks Out nevű melegszervezet azért kampányol, hogy a lehető legkevesebb ember nézze meg Orson Scott Card 1985-ös Ender's Game című sci-fijének filmfeldolgozását. Az író melegellenes nézeteit sérelmezi a szövetség, írja a Hollywood Reporter.

A Harrison Ford főszereplésével készült film csak novemberbe kerül mozikba, de már most elkezdődött az ellenkampány. „Azt akarjuk, hogy senki ne vegyen rá jegyet, a dvd-t se vásárolja meg senki, a lényeg, hogy semmilyen körülmények között ne tekintsék meg az év egyik legjobban várt filmjét. Sőt, mindenki határolódjon el a Végjáték akciófiguráktól és más hozzá köthető játékoktól. Bármennyire is csodáljuk a könyvet, ne tömjük Orson Scott Card zsebét!” A melegszervezet ezt kéri a közönségtől, felhívásukat közzé is tették a Skip Ender's Game oldalon.

Orson Scott Card egy 1990-es írásának részletén felháborodva aktivizálta magát a Geeks Out. „A homoszexualitást tiltó törvények hatályban kellene, hogy maradjanak, de nem kellene válogatás nélkül mindenki ellen felhasználni, csak azért, hogy megalázzák a melegeket. Ugyanakkor abban az esetben is szükségesek az ilyen törvények, ha egyértelmű üzenetet akarunk küldeni azoknak, akik kirívó szexuális viselkedésükkel szociális és állampolgári szinten elfogadhatatlanoknak minősülnek.” Ezt olvashatjuk Orson Scott Card a The Hypocrites of Homosexuality című írásában, ami a jogi manírokat mellőzve csak annyit tesz, hogy ő bizony büntetné a magamutogató melegeket.

Természetesen a szerző is reflektált az ellenkampányra. „A Végjáték jócskán a jövőben játszódik és semmi köze sincs olyan politikai ügyekhez, amik még nem is léteztek 1984-ben, amikor a könyvet írtam.” Szerinte kiapadhatatlan vitatéma a melegek jogairól való eszmecsere, de ennek vajmi kevés köze van a könyv alapjául szolgáló filmhez.

A történet a jövőben, egy űrbázison játszódik, ahol a Földre támadó idegen lények ellen harcoló katonákat képzik ki, egészen gyerekkoruktól kezdve. A címszereplő Ender Wiggin nagyon tehetségesnek bizonyul a harci szimulációs játékokban, így egyre nehezebb feladatokat kell végrehajtania, és közben megtanulja igazán értékelni az életet.

A film november 1-én kerül az amerikai mozikba.