Hülyék voltak az olvasáshoz a Jedik?

2013.07.13. 09:34

A Star Wars elvakult rajongóinak sem fordult meg a fejében a kérdés, hogy: vajon a jó fiúk tudtak olvasni? A tor.com egész egyszerűen válaszol. Nem. Az Erő használati utasítása nem volt papírra vetve.

A sci-fi weblap írója, Ryan Britt egyszerűen magyarázza a dolgot. „Egyik Star Wars filmben sem volt olyan jelenet, hogy valaki felemelt volna egy könyvet, egy újságot, magazint, vagy bármi nyomtatott sajtóterméket, de még egy Jawa verseskötetet se.” Ennek a magyarázata is roppant egyszerű. „A legtöbb polgár a Csillagok háborújában feltehetőleg teljesen írástudatlan volt.” Ryan Britt még abba is belemegy, hogy „ha esetleg olvasott is valaki valamit, az csakis a jeleneteken túl történhetett (feltehetőleg droidok tolmácsolásában).”

funkcionális analfabetizmusuk leginkább annak köszönhető, hogy a 3D-s hologram közvetítés teljesen megszokott volt a réges-régi, messzi-messzi galaxisban. Nyelvész vitákat mellőzve Ryan Britt kijelenti, hogy egy bizonyos szinten, a galaxis egyik szegletében biztos volt írott nyelv, de még ott se volt rá igazi igény. A tudást inkább a droidok szerelésében mérték.

De nehogy azt higgyük, hogy a Jedik semmit sem tudnak a könyvekről, mert a Klónok támadásában Obi-Van Kenobit a Jedi Könyvtárban láthatjuk. A Jedi büszkeséget aláásva Ryan Britt gyorsan leszögezi, hogy „a könyvtári polcokon lévő valamik, inkább néznek ki csinos fényeknek, holografikus térképeknek, mint könyveknek.” A tor.com cikke ezután elébe megy a boszorkányüldözésnek és heves mentegetőzéssel zárja a témát. „Úgy képzelem, hogy a Jedik tudtak olvasni, ahogy a gazdagok, mint mondjuk Leila hercegnő és Amidala is. De a Csillagok háborújában minden a holografikus video chatről szólt. Senki sem írt üzeneteket!”

A Hollywood Riporter ezt az egész kérdéskört egy nagyon frappáns felvetéssel tudja megfejelni. „Ha a Csillagok háborúja univerzumában minden a vizuális reprezentációról szólt, akkor mégis hogy nem vette észre senki, hogy Palpatine szenátor és Darth Sidious ugyanaz a személy?” Igen. Talán tényleg ez a Star Wars legnagyobb talánya.