Ők Hollywood legjobban fizetett színészei

2013.07.17. 11:30

A Forbes évente többször is nyilvánosságra hozza a legjobban kereső médiaszakmunkások névsorát, kategóriákra bontva, tévé,  film, zene, mindenki belefér a szórásba, akinek arcával el lehet adni az amerikai pletykalapokat. Legfrissebb listájukon a színészeket veszik számba, pontosabban azt, mennyit kerestek a nagy hollywoodi sztárok 2012 és 2013 júniusa között.

Az idei listavezető nem túl nagy meglepetésre az a Robert Downey Jr. lett, aki 1996 és 2004 között kis túlzással többet volt a bíróságon, mint filmforgatáson, és éveken át küzdött alkohol- és kábítószerfüggőségével. Mostanra viszont teljesen kitisztult, sőt, az elmúlt egy évben két filmje is (a Vasember 3 és a Bosszúállók) egymilliárd dollár felett termelt a mozipénztárakban. Downey ezért a két melóért 75 millió dollárt markolhatott fel, többet, mint a rendezők vagy bármelyik szereplőtársa.

A második helyezettet látva egy pillanatra elgondolkodtunk: milyen filmekben is játszott Channing Tatum az elmúlt egy évben?  Például a Magic Mike-ban, a Mellékhatásokban és a G.I. Joe 2-ben. Ezzel még nem lehet sokat keresni, legalábbis a gázsikból nem, hiszen Tatum, bármennyire is jóképű, nem az a színész, akihez húszmilliós szerződéseket vágnak hozzá. Akkor miből is kereste meg azt a 60 milliót, ami a második helyre juttatta? A sztriptíztáncos férfiakról szóló Magic Mike-ot Tatum és Steven Sodebergh rendező finanszírozta, ami elsőre elég kockázatosnak tűnt, de a 167 milliós bevételt látva nagyszerű húzásnak bizonyult, hiszen a befektetés 7 millió dollár volt mindössze. Na, ebből van a lovetta.

A lista harmadik helyén Hugh Jackman áll 55 millióval, amit a Forbes szerint az X-Men-franchise bevételei után járó százalékokból szedett össze, és jól hozott a konyhára a 61 milliós büdzsére 438 milliót termelő Nyomorultak is. Negyedik az évente legalább egy stabil akciófilmet szállító Mark Wahlberg, aki viszont nem verekedéssel, hanem a Ted fingós poénjaival keresett 52 millió dollárt. Az első ötbe még az éppen Budapesten forgató Dwayne Johnson egykori pankrátor is belefért 46 milliós keresetével, amit minden bizonnyal annak köszönhet, hogy a közelmúltban tíz héten át legalább egy filmje benne volt a bevételi toplistákban.

A teljes lista:

  1. Robert Downey Jr. - 75 millió dollár
  2. Channing Tatum - 60 millió dollár
  3. Hugh Jackman - 55 millió dollár
  4. Mark Wahlberg - 52 millió dollár
  5. Dwayne Johnson - 46 millió dollár
  6. Leonardo DiCaprio - 39 millió dollár
  7. Adam Sandler - 37 millió dollár
  8. Tom Cruise - 35 millió dollár
  9. Denzel Washington - 33 millió dollár
  10. Liam Neeson - 32 millió dollár