Nem indulhat az Oscarért a leszbifilm

2013.07.18. 11:19

Amikor az Adéle élete elnyerte az idei cannes-i filmfesztivál Aranypálma-díját, várható volt, hogy nagy esélyekkel indul majd a külföldi filmeknek járó Oscar-díjért. A deadline.com szerint viszont a tunéziai-francia Abdellatif Kechiche filmje nem indulhat a legjobb idegen nyelvű filmek versenyén, mivel Franciaországban hivatalosan csak október 9-én kerül a mozikba, az Oscar-díj szabályai szerint viszont az anyaországban szeptember végéig kell bemutatni a filmeket.

Az amerikai forgalmazó, a Sundance Selects elnöke, Jonathan Sehring nagyon csalódott emiatt; mint mondta, próbáltak egyezkedni a franciákkal, hogy hozzák hamarabbra a bemutatót, de nem sikerült megegyezésre jutniuk. Az amerikai filmakadémia szabályai viszont egyértelműek, így az Adéle élete nem indulhat a versenyen.

A Julie Maroh Le bleu est une couleur chaude (A kék egy meleg szín) című képregénye alapján készült Adéle életében a rendező a filmvásznon ritkán látható módon, konkrét képekkel egyszerre mutatja meg a testi vágyak és az érzéki szerelem kialakulását egy leszbikus kapcsolatban. A film eredetisége abban rejlik, hogy teljes természetességgel mutatja meg Adéle (Adele Exarchopoulos) és Emma (Léa Seydoux) viszonyát, és nem annak másságára, hanem a szerelem egyetemes jellegére koncentrál.