Utcát, teret Lugosi Bélának!

2013.07.18. 13:19

A Magyar Narancs filmes blogjának szerzői, Greff András, Köves Gábor és Turcsányi Sándor levelet írtak Lendvai Annának, a Fővárosi Közgyűlés szocialista frakciója tagjának azért, hogy álljon azon kezdeményezésük mögé, amelyben utcát szeretnének kérni a világon legismertebb magyar színésznek, Lugosi Bélának.

Az 1882-ben a Temes megyei Lugoson, Blaskó Béla néven született színész 1919-ben kényszerült emigrációba, előbb Bécsben, majd Berlinben vállalt filmszerepeket, majd egy évvel később Amerikába ment, ahol az első komolyabb szerepét 1923-ban kapta. Lugosi az 1931-es Drakula megformálása révén vált világhírűvé és a klasszikus horrorfilmek sztárjává. Egyedüli magyarként csillagot kapott a Hollywoodi Hírességek sétányán. 1956-ban szívinfarktusban hunyt el.

Mint a magyarnarancs.hu-n megjelent írásban olvasható, Lugosi Béla "nevét már régóta utcáknak, tereknek, iskoláknak kellene viselniük fővárosunkban, ám Budapesten egyelőre egyetlen közterület rangját sem emeli meg Lugosi Béla halhatatlan neve". A kritikusok szerint a XIV. kerületi Róna utca, vagy a Róna utca Thököly úttól az M3-as felé eső szakaszának átnevezését találnák a legtermészetesebb megoldásnak, "lévén itt található a „filmgyár”, a magyar filmkészítés máig szimbolikus objektuma. De nem szeretnék megkötni a döntéshozók kezét, ezért bármilyen utca vagy tér átnevezését szívesen fogadnák.

Dracula Official Trailer #1 - Bela Lugosi Movie (1931) HD