no

A Google Glass forradalmasíthatja a filmet

2013.07.22. 07:54

Henry-Alex Rubin,  A Gyilkos labda – A kerekesszék harcosai (Murderball) című filmért Oscar-díjra jelölt rendező szerint a Google Glass „nagyobb durranás lesz, mint annak idején a videokamera volt”. Azzal érvel, hogy a szemüvegbe épített kamerát egy mozdulattal be lehet majd kapcsolni és pontosan azt fogja rögzíteni, amit viselője is néz.

A Google csodaszemüvegével kapcsolatos, személyiségi jogokról szóló viták jól mutatják, hogy nem mindenki lelkesedik a fejre applikálható innovációért. A Google szemüvegével készülő filmekkel az (lehet) a legnagyobb gond, hogy a lefilmezett emberek úgy lennének szereplői egy videónak, hogy közben nem szeretnének vagy egyáltalán nem is tudnának róla. Ha viszont mindenkivel aláíratnának egy beleegyező nyilatkozatot, azzal meg is halna a hangvezérléssel bekapcsolható kamera spontaneitása. Már gyűjtőneve is van a Google szemüveggel másokat inzultáló személyeknek. Ők a glasshole-ok, az angol glass (szemüveg) és az asshole (seggfej) szavak összepárosításának eredményeként.

Egyes kocsmákból, mozikból, boltokból, kaszinókból már most ki van tiltva a kamerás szemüveg, pedig a hivatalos megjelenés csak karácsonykor lesz. Sokan úgy vélik, hogy munkahelyeken se kéne hordani, nehogy kiszivárogjon egy-két üzleti titok. A Google pedig azzal próbálja csillapítani a kedélyeket, hogy nem kell aggódni, az arcfelismerést nem fogja támogatni a rendszer.

A filmesek attól tartanak, hogy a Google szemüvegnek köszönhetően bárkiből lehet mozis kalóz. Steven Rosenbaum, a Magnify.net vezetője szerint „a filmiparnak egyrészt izgatottnak kellene lennie a Google Glass miatt, másrészt pedig tartania is kellene tőle. A kettőt nem lehet szétválasztani egymástól. Rengeteg lehetőséget, de problémát is rejt magában.” A Google szemüvegéhez applikációkat fejlesztő mérnök, Drew Baumann szerint az is fontosszempont lehet a szórakoztatóipar szereplőinek, hogy ezzel az eszközzel még könnyebb lesz sztárokra vadászni. "Mindenki tudni akarja, mit csinálnak a hírességek. A szemüveg pedig könnyebbé teszi, hogy ez megosztható is legyen.”

Errol Morris (2004-ben a legjobb dokumentumfilm kategóriában Oscar-díjat nyert, A háború ködében rendezője) szerint viszont jó lesz a Google Glass. Saját bevallása szerint karrierje kezdete óta megszállottja a szemkontaktusnak. Ő találta fel az Interrotront, ami egy kétoldalú tükörrel ellátott kamera. Ennek alkalmazásával szerinte sokkal nagyobb mélységet tudott adni az így készített interjúknak. „Még a Skype esetében se nézünk beszédpartnerünk szemébe. Az Interrotron alkalmazásával ez is könnyen orvosolható lenne.” A Google szemüvegével meg pláne.

Természetesen nem nyári popcornmozik fognak készülni ezekkel a parányi kis kamerákkal. Ez az eszköz inkább az amatőr dokumentumfilmeseknek lesz nagy hasznára, olyanoknak, mint akik közreműködtek a Life in a Day elkészülésében, ami a világ különböző pontjairól érkező videók ezreinek feldolgozásával jött létre.

A szemüvegbe épített kamera csak egy dolog a Google Glass újításai közül. A látóteret megosztva képes megjeleníteni a többi kamera képeit is. Henry-Alex Rubin is azt mondja, hogy „határozottan jól jönne ez a technológia, amikor egy időben több kamerára is figyelnie kell.” Ugyanúgy ez a hétköznapokban is elképzelhető, mondjuk egy meccs nézése közben, nem kell telefonunkat, tabletünket bújva Twitterezni, Facebookozni, mert a Google Glass segítségével egyszerre lóghatunk a közösségi háló bármelyikén, anélkül, hogy egy gólt, lesre futást vagy bármi meccsdöntő fordulatot elmulasztanánk.