Halála után kap csillagot Columbo

2013.07.23. 11:50

Két évvel halála után csillagot kap a hollywoodi Hírességek Sétányán Peter Falk televíziós és filmszínész. A ceremónia csütörtökön lesz, a Columbo-filmek sztárját Ed Begley jr. és Paul Reiser méltatja az ünnepségen. Falkot barátja, a szintén sorozatsztár, Joe Mantegna képviseli a 2503. számú csillag felavatásán a Hollywood Boulevardon.

A kelet-európai, részben magyar származású Falk a hatvanas évek végén kapta meg Columbo hadnagy szerepét, miután Bing Crosby visszautasította a felkérést. A nézők 1968-ban, a Gyilkosság receptre című Columbo-epizódban láthatták először a detektív szerepében. A ballonkabátos nyomozó megformálásáért többször nyerte el az Emmy-díjat és egy Golden Globe-díjat is kapott. Elképesztően népszerű volt, hiába épült fel szinte minden Columbo-epizód ugyanúgy, a nézők nem unták meg. Az utolsó részt 2003-ban láthatták.

Pedig nem indult egyszerűen a karrierje. Hollywoodtól mindenki óvta, mert egyik szeme üvegből volt egy gyermekkori műtét következtében (rosszindulatú daganat miatt kellett eltávolítani még hároméves korában). A Columbia filmstúdió is érdeklődött iránta, de amikor meghallották, hogy üvegszeme van, Harry Cohn, a stúdió főnöke azt mondta, "ennyi pénzért olyan színészt is kapok, akinek két ép szeme van." Falk gyakran hunyorgott, ami később védjegyévé vált, de karrierje elején sokat hátráltatta.

A tévézés mellett számos filmszerepe is volt, kétszer is jelölték Oscar-díjra, 1961-ben és 62-ben. Dolgozott  Frank Caprával (Egy maroknyi csoda), John Cassavetesel (Férjek) vagy Wim Wendersszel (Berlin felett az ég). Még a kétezeres évek végén is forgatott, végül 2011-ben, 83 éves korában halt meg.