A Kényszerleszállást vetítették repülőkön

2013.07.30. 14:00

Igencsak meglepte a Qantas utasait, hogy Ausztrália első számú, nemzeti légitársaságának járatain a Kényszerleszállás című Denzel Washington-filmet vetítik. A légibalesetről szóló dráma néhány frissebb hollywoodi kasszasikerrel együtt került bele a társaság fedélzeti szórakoztatócsomagjába. A filmben Washington egy géphiba miatt lezuhanó repülőgép pilótájaként bámulatos bravúrral menti meg utasainak életét. A hősként ünnepelt kapitányról azonban a nyomozás során kiderül, hogy vérében alkohol volt a szerencsétlenség idején.

Az eset kapcsán a Qantas azt nyilatkozta, hogy kifejezetten kerülik az olyan filmeket, amelyek növelhetik az utasok szorongását vagy veszélyeztetnék azok biztonságérzetét. "Általában a nyíltan erőszakos és kirekesztő filmeket egyaránt kerüljük" – mondta az ausztrál légitársaság szóvivője. A Qantas egyébként a jegypénztári sikereket, a kritikai visszhangot és az ausztrál vonatkozásokat figyelembe véve állítja össze filmcsomagjait.

Michael Freedman, a fedélzeti szórakoztatásért felelős szakember azt mondta, hogy a hosszabb utak során az utasok akár tíz órát is eltölthetnek egy gépen, a megfelelő filmek pedig segíthetnek abban, hogy gyorsabban és kényelmesebben teljen ez az idő. Egy ilyen út során egy utas átlagosan két-három filmet néz meg, ami azt jelenti, hogy az utazás mintegy 80 százalékát töltik a fedélzeti szórakoztatórendszer használatával.

Kényszerleszállás - filmelőzetes - ekulturaHU

"Körülbelül egy hónapja néztem meg a Kényszerleszállást egy repülőgépen. Adott némi izgalmat az utazásnak! A mellettem ülő lány még hányt is az út alatt... Talán nem kellett volna a képernyőre néznie" – írja az egyik kommentelő a Sidney Morning Heraldon. A film, miután véget ért három hónapos időszaka, többé már nem elérhető a Qantas járatain.

Az Esőembert viszont biztosan vetítik továbbra is, hiszen ebben a filmben hangzik el, hogy a világ összes légitársaságának zuhant már le gépe, kivéve a Qantast.