Követelik vissza a nézők a feliratos filmeket

2013.07.31. 09:17
2013-ban radikálisan csökkent a magyar mozikban a feliratos filmek száma, ami sok mozirajongónak nem tetszik emellett hátrányos helyzetbe hozza a halláskárosultakat is.

Valószínűleg sok moziba járó nézőnek feltűnt, hogy 2013-ban jelentősen csökkent a feliratos filmek száma. Hiába gondoltuk, hogy a folyamat majd pont az ellenkező irányba halad és egyre több filmet vetítenek majd eredeti nyelven, mostanában még a kisebb filmeket is szinkronizálják. Ami amellett hogy számos film élvezetéből jelentősen elvesz, nem tesz jót a magyarok amúgy is gyatra idegennyelv-tudásának sem.Néhány moziban vetítenek ugyan eredeti nyelven filmeket, de azokon pedig legtöbbször felirat nincs.

Éppen ezért a feliratos filmek kedvelői petíciót tettek közzé az inteneten, Kérjük vissza a feliratos fimeket címmel. A petíció írói számos okkal támasztják alá kérésüket, először is úgy gondolják, a nézőnek meg kell adni a választás szabadságát még akkor is, ha ez a forgalmazónak nem üzleti érdeke. Emellett egyre csapnivalóbbak a magyar szinkronok, ezért aki a színészek eredeti játékát szeretné élvezni és kifizeti a nem túl olcsó mozijegy árát, annak meg kell adni ezt a lehetőséget.

A feliratos filmek számának csökkenése hátrányos helyzetbe hozza a hallássérülteket is, akik egyre kevesebb film közül választhatnak már a mozikban, márpedig számukra csak a felirat lenne a megfelelő megoldás. Emellett nem mellékes tény, hogy ahogy mi is megírtuk, számos kutatás kimutatta már, hogy a feliratos filmek nézése jelentősen elősegíti a nyelvtanulást. A  petíciót alig egy nap alatt több mint ezren írták alá. A kezdeményezésnek Facebook oldala is indult, ahol külön lista látható azokról a filmekről, amelyekhez az utóbbi időben nem készült felirat.