Mélyebb értelme van a Kockázatos üzletnek

2013.08.05. 13:50

Aki azt hitte, hogy a Kockázatos üzlet legendás táncjelenete, amikor Tom Cruise egy alsóban, egy pár fehér zokniban és egy fehér ingben körbetáncolja szülei házát, csak egy vicc, az tévedett. Paul Brickman, a film rendezője és forgatókönyvírója most, a Kockázatos üzlet bemutatásának harmincadik évfordulóján elmondta, hogy ennél sokkal többet akart mondani ezzel a jelenettel.

Risky Business Dance Scene

A film 1983 nyarán került az amerikai mozikba, és nem várt sikert hozott. Cruise Joelt játssza, aki végre egyedül marad a szülei házában, és ennek örömére rendel is magának egy call girlt. Egyik fordulat követi a másikat, és a hét végére a szülői ház bordéllyá változik, apu sportkocsija pedig a Michigan-tó fenekén köt ki. A Kockázatos üzlet mindössze 6 millió dollárból készült, de csak Amerikában 63 milliót hozott, Tom Cruise-ból pedig szupersztárt csinált.

Visszatérve a gatyás jelenethez, azon túl, hogy vicces, a rendező szándéka az volt a tánccal, hogy így fejezze ki a főszereplő, Joel függetlenségét, frissen elnyert szabadságát. Szerinte a táncos jelenetből válik világossá, hogy ez a fiú vonzónak és szabadnak érzi magát. Ami a zenét illeti, valami időtlen rockot akartak, így esett a választás Bob Seger Old Time Rock and Roll című dalára.

Tom Cruise évekkel ezelőtt az Interview magazinban megjegyezte, hogy a rendező felajánlotta neki, hogy ha akar, akkor választhat másik számot is, amire jobban menne neki a tánc. De a színész végül úgy döntött, hogy semmi nem illik jobban ehhez a jelenethez, mint Bob Seger. Azt már egy Oprah Winfrey-műsorban tette hozzá, hogy eredetileg levette a zoknikat is, de kényelmesebb volt zokniban táncolni, nem is szólva arról, hogy így meg tudta csinálni a híres csúszkálós jelenetet is.

Arra azonban egyikük sem gondolt, hogy ez a kis tánc milyen sokszor visszaköszön majd. 30 év alatt tévéreklámoktól kezdve a Saturday Night Live-on át egészen más játékfilmekig sokszor felidézték.