Párbajfilmet forgat Miklauzic Bence

2013.08.07. 12:06

Harmincöt napig forog Miklauzic Bence új filmje, a Parkoló című alkotás, amelyben egy parkolóőr és egy üzletember banális konfliktusa növekszik párbajjá.

A rendező a budapesti forgatás egyik szünetében elmondta, hogy jelenleg az első forgatási hét végén járnak, épp egy olyan jelenetet vesznek fel, amelyben Légióst, a parkolóőrt beülteti Imre, az üzletember az 1965-ös Ford Mustangjába, hogy menjenek egy kört. A film nagy részét egy VII. kerületi parkolóban veszik fel, emellett lesznek más városi helyszínek is.

A rendező-forgatókönyvíró felidézte, hogy a történet mintegy három évig készült. A főszerepet is alakító Lengyel Ferenccel közösen írt mű 2011-ben elnyerte a cannes-i ScripTeast, a közép-európai forgatókönyvek fejlesztésére szakosodott workshop különdíját. A forgatás a forgatókönyv kilencedik verzióján alapul, tehát nagyon sok változáson ment keresztül a történet, aminek megírásban Hegedűs Bálint is közreműködött.

A film műfaja nehezen behatárolható, mivel egy párbaj története, sokan westernnek látják, de ezzel a rendező nem feltétlenül ért egyet. A kiindulási pont egy foghíjtelken működő parkoló volt, amelynek sajátos hangulata ragadta meg a rendezőt. Lengyel Ferenc alakítja Légióst, aki az őt ért lelki sérülések miatt vonult vissza a világtól és a parkoló sivárságából megpróbál új otthont, élhető környezetet teremteni magának. Imrének, az üzletembernek azonban sok pénze ellenére sem adatik meg az otthonosság érzete és nem tudja elviselni, hogy egy nincstelen boldogabb lehet, mint ő. Imrét Szervét Tibor alakítja, akiről Miklauzic 2005-ben már forgatott egy dokumentumfilmet.

A lineárisan elmesélt történetet egy banális konfliktus indítja el, amely aztán egyre nagyobbá válik és a végén mindenki életét megváltoztatja. Bár a film a magyar valóságra támaszkodik, nem törekednek naturalisztikus ábrázolásra. A  film további szereplői: Somody Kálmán, Pokorny Lia, Rajkai Zoltán, Egyed Attila, Horváth Kristóf, Bartsch Kata és Rába Roland, az operatőr Miklauzic Márton, a látványtervező Valcz Gábor, a jelmeztervező Ferenc Zsófia, a vágó Czakó Judit lesz.

A film a Katapult Film gyártásában - RTL Klub koprodukciós közreműködésével - készül mintegy 300 millió forintból; a Magyar Nemzeti Filmalap 213,5 millió forinttal támogatta a produkciót. A bemutatót 2014 szeptemberére tervezik.