A Z világháború a legsikeresebb Pitt-film

2013.08.12. 12:49

Hétvégén a Z világháború megelőzte a Tróját a legtöbb bevételt hozó Brad Pitt-filmek listáján. A részben Budapesten forgatott zombifilm ugyanis világszerte 502,6 millió dollárt hozott, míg a Trója csak 497,4 milliót. (Interjúnk a film magyar szereplőivel itt olvasható, kritikánk pedig itt.) Ez főleg azért meglepő, mert a Z világháború nagyon rosszul indult. A filmes lapok rengeteget cikkeztek arról, hogy milyen nehezen halad a forgatás, hogy a rendező képtelen uralni a helyzetet, a film alapjául szolgáló könyv szerzője pedig már a bemutató előtt fikázta a filmváltozatot.

Z világháború, leánykori nevén: World War Z

Ráadásul Pitt a Trója mellett korábban olyan nagyszerű és sikeres filmekben játszott, mint az Interjú a vámpírral, a Hetedik, a 12 majom, a Pokoli lecke, a Harcosok klubja, a Blöff vagy az  Ocean's sorozat. Egyik sem hozott rossz bevételt.

A Z világháborúnak pedig a bemutató után is kijutott a botányokból: főleg a palesztinok akadtak ki a film Izraelben játszódó jelenetein. A film egyik fontos jelenetében ugyanis az izraeli katonák palesztin menekülteket helyeznek biztonságba egy betonfal mögött Jeruzsálemben. Az arabok és a zsidók átölelik egymást, énekelnek és táncolnak, mielőtt megtámadják őket a zombik.  A fal a valójában Izraelt és Ciszjordániát elválasztó fal- és kerítésrendszerre utal, amely az izraeli kormány szerint a palesztin öngyilkos merénylőket hivatott távol tartani. A palesztinok viszont hazájuk elfoglalásának és mozgásterük korlátozásának jelképét látják benne.

Úgy tűnik, hogy sem a kaotikus forgatás, sem a balhék nem ártottak a filmnek, így Brad Pitt kétszeresen is örülhet, hiszen nemcsak a főszereplője, hanem a producere is volt a Z világháborúnak. Jöhet a folytatás, amit a film vége meg is előlegezett.