Sikerfilmek, amik majdnem DVD-n végezték

2013.08.14. 10:30

Bármilyen hihetetlen, a Gettómilliomos, a Donnie Darko és a Fűrész is közel állt ahhoz, hogy soha ne kerüljön moziba és csak DVD-n jelenjen meg. A pajiba.com összeállítása szerint a Gettómilliomos esetében az okozta a gondot, hogy a Warner Independent Pictures stúdió 2008-ban bezárt, amivel megszűnt a pénzforrás. Szerencsére a Fox közbelépett, és a film költségeinek felét átvállalta. A Gettómilliomos 2009-ben 8 Oscar-díjat nyert, tehát ennél jobban nem is dönthettek volna.

Liam Neason sosem gondolta volna, hogy az Elrabolva című filmje óriási bevételt fog hozni. A forgatókönyvvel kapcsolatban a következőt nyilatkozta: „ez egy egyszerű történet egy fickóról, aki visszaszerzi elrabolt lányát, azt hittem, hogy nem is kerül mozikba.” Végül mégis moziba küldték, az első rész 226 millió dollárt termelt, a folytatással együtt pedig már 400 millió dollárra rúg az Elrabolva-filmek bevétele.

A Donnie Darko egy kicsit kakukktojás ebben a sorban, mivel ilyen nagy számokat nem tud felvonultatni. A film összköltsége csak 4,5 millió dollár volt, és összesen 7,5 milliót hozott a készítőknek. Lehet a film megjelenésének dátumát okolni (egy hónappal a 2001. szeptember 11-i merénylet után került mozikba), de a mozis botladozást DVD-s diadalmenet váltotta, mivel a DVD eladásokból plusz 10 millió dollár profit származott. Ráadásul komoly kultusza lett, szóval megérte moziban és DVD-n is bemutatni.

A Halálos iramban-széria harmadik része nem hozta az elvárt számokat, ezért majdnem úgy döntöttek, hogy a következő részt már nem mutatják be a mozikban, csak DVD-n. Ekkor azonban Vin Diesel bejelentkezett, hogy még egy film erejéig szénné hajtana egy agyontuningolt izomautót. Ez elég volt a stúdiónak ahhoz, hogy úgy döntsenek, mégis moziba kerül a negyedik rész. A folytatás az amerikai piacon 155 millió dollárt termelt. Nem csoda, hogy készítettek még két részt, sőt most újabb kettőt terveznek.

A Fűrész-franchise 873 millió dollárt hozott a Lionsgate konyhájára, pedig csak DVD-re szánták az első filmet. A Sundance filmfesztivál közönsége viszont rendkívül pozitívan fogadta az akkor még ízlésesen véres horrort. Ekkor döntött úgy a stúdió, hogy moziban fogják bemutatni, Halloween estéjén.

A Toy Story 2-t se láthattuk volna a mozikban, és még a története is más lett volna. John Lasseter egy hét alatt gondolta át a koncepciót, ami végül 485 millió dollárt hozott. A Csizmás, a kandúr című film is ugyanezt az utat járta be, végül 554 millió dollárt termelt a DreamWorksnek.

Őrült szív
Őrült szív

Az Őrült szív (Crazy Heart) is csak két okból lett mozifilm: egyrészt mert jó a zenéje, másrészt pedig mert Jeff Bridges a főszereplő benne. A 7 millió dollárból összehozott film végül 47 milliót termelt, és két Oscar-díjat is behúzott magának, a legjobb férfi főszerepért és a zenéért.