Filmorgia készülődik Miskolcon

2013.08.26. 18:47 Módosítva: 2013.08.26. 18:53

Összeállt az idén tízéves Jameson CineFest programja. Az ír viszkimárka nevét viselő, miskolci nemzetközi filmfesztivál célja, hogy távlatilag egyfajta európai Sundance-ként működjön. Az animációs, a dokumentum-, a kisjáték- és kísérleti filmek után most végre a nagyjátékfilmek versenyprogramjára is fény derült, benne pornófüggőkkel, transznemű orgiákkal, náci katonákkal, a magányosan hajókázó Robert Redforddal és a beatkorszakban újjászülető Harry Potterrel.

Az egyik legkönnyedebbnek ígérkező darabot választották nyitófilmnek: a Don Jont nemcsak írta és rendezte az 500 nap nyárból és a Looperből is ismert Joseph Gordon-Levitt, de a pornófüggő főszereplőt is ő alakítja. Partnere a különösképp vonzó Scarlett Johansson, aki új barátját épp kedvenc időtöltése közben rajtakapja. Az ebből bonyolódó történet egyszerre "durva, vicces, és lenyűgözően őszinte, a Gordon-Lewitt, Scarlett Johansson és Julianne Moore között izzó szenvedély szinte lángra lobbantja a vásznat" – ígéri a sajtóanyag. A film egyébként október 3-tól a magyar mozikban is látható lesz.

Don Jon előzetes #2

De még ennél is bujábbnak ígérkezik a francia Yann Gonzalez Te és az éjszaka című műve. A történet szerint egy fiatal pár és transznemű cselédjük éppen orgiára készül, amelyre vendégeket is fogadnak: a Lotyót, a Sztárt, a Csődört és a Tinit. A filmben a Betty Blueként ismertté vált Béatrice Dalle, Alain Delon fia, Alain-Fabien Delon és Eric Cantona is szerepel.

Minden odavan (All is Lost) című egyszereplős filmjével indul Robert Redford, aki a hajótörött főszereplőt is alakítja. Az Indiai-óceánon történő hánykódást és a reményvesztett élniakarást feldolgozó film Robinson Crusoe-i magánnyal sokkolja nézőit: a kínzó napsütés és a cápák nem sok jót ígérnek.

All Is Lost előzetes #1 (2013)

Az ifjú Allen Ginsberg egyetemi éveit és a beatkorszak születését dolgozza fel az Öld meg kedveseid, az amerikai John Krokidas filmje, amelyben az egykori Harry Potter, Daniel Radcliffe formálja meg Ginsberget, Ben Foster William Buroughs-t, Jack Kerouac-ot pedig Jack Huston játssza.

Nehezebb darabnak ígérkezik az Esőemberből is ismert Valeria Golino olasz-görög színésznő első rendezése, a Miele. A történet hősnője végstádiumukban levő betegek szenvedésének vet véget, ám egy nap találkozik egy idős férfival, aki úgy érzi, már épp eleget élt. A filmet a Taxidermia, a Hukkle és a Fekete kefe című filmekben is közreműködő Pohárnok Gergely fényképezte.

Ifjúsági témában ajánljuk a szülői felszólítások elől egy erdei tisztásra költöző három fiú történetét, A nyár császárait, valamint egy németországi keresztény punk hányattatásairól szóló Tore táncát. De itt lesz még az idei Cannes-i Fesztivál Arany Kamera-díjas filmje, az Ilo Ilo, amely egy háromtagú szingapúri család és filippínó házvezetőnőjük krónikáját meséli el. Aktuális társadalmi és gazdasági problémákat feszeget az iráni szülők gyermekeként, Franciaországban született amerikai rendező, Zal Batmanglij A kelet című alkotása. Egy egykori FBI-ügynöknő egy rejtélyes anarchista csoportba próbál beépülni, ám csak a végső leszámoláshoz közeledve döbben rá, hogy talán túlságosan is közel került a szervezet vezetőihez.

The East előzetes #2 (2013)

Kényes témával foglalkozik a Dicsőséges dezertőr, amely a szőke és kék szemű náci katona sztereotípiája mögé enged némi bepillantást: egy olyan osztrák fiatalemberekről szól, akik ahelyett hogy a háborús gépezet fogaskerekeivé váltak volna, a dezertálást választották. A lengyel Tomasz Wasilewski a Tiltott szerelemben két férfi szenvedélyes szerelméről regélve, a holland Eva van End szűztelenítése pedig egy igazi mélységeket ígérő családi vígjáték lesz, garantáltan sok helyzetkomikummal és konfliktusszituációval.

The Deflowering of Eva Van End előzetes

A Cinefest versenyprogramja:

Don Jon (2013) (r: Joseph Gordon-Levitt) (nyitófilm)

Eva Van End szűztelenítése (2012) (r: Michiel ten Horn)

Ilo Ilo (2013) (r: Anthony Chen)

Minden odavan (2013) (r: J. C. Chandor)

Halima sorsa (2012) (r: Arsen A. Ostojic)

A jövő (2012) (r: Alicia Scherson)

A kelet (2013) (r: Zal Btmamglij)

Tiltott szerelem (2013) (r: Tomasz Wasilewski)

Csak saját felelősségre (2013) (r: Paul Wright)

Dicsőséges dezertőr (2012) (r: Gabrielle Neudecker

Te és az éjszaka (2013) (r: Yann Gonzalez)

Templom a dombon (2013) (r: Srdan Golubovic)

A nyár császárai (2013) (r: Jordan Vogt-Roberts)

Öld meg kedveseid (2013) (r: John Krokidas)

Miele (2013) (r: Valeria Golino)

Tore tánca (2013) (r: Katrin Gebbe)

Metro Manila (2013) (r: Sean Ellis)